Cum va fi vremea în Oltenia în următoarele trei luni

394

Regimul termic estimat pentru următoarele trei luni va fi, în general, unul normal, temperaturile urcând către valori pozitive încă din luna februarie, în timp ce cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, reiese din prognoza meteorologică pentru intervalul februarie – aprilie 2016 a Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

În ultima lună de iarnă, valorile termice vor fi mai ridicate decât media climatologica în sudul, estul şi local în vestul ţării. În celelalte regiuni se vor situa, în general, în limite apropiate de normalul perioadei. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în februarie, pentru zonele Dobrogei şi Banatului între zero şi două grade Celsius, pentru Crisana între zero şi un grad Celsius, în Oltenia între -2 şi două grade, în Moldova şi Transilvania între -5 şi zero grade Celsius.

În martie 2016, temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste normalul perioadei în sudul, estul şi local vestul ţării. De asemenea, în celelalte regiuni se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, stabilită la 3,5 grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM releva că, în martie, acestea se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării. În Oltenia se vor consuma precipitații de 59 l/mp
.
Potrivit ANM, în aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor. Media multianuala a lunii aprilie este situată între 8 şi 12 grade Celsius în Oltenia,

Tot în aprilie, cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în sud şi local în est, iar în restul ţării vor avea o tendinţă spre excedent, peste media multianuala de 51,3 l/mp. Zonele Banatului, Transilvaniei şi Olteniei vor prezenta cantităţi de precipitaţii cuprinse între 40 şi 78 l/mp.