Klaus Iohannis nu respinge ideea găzduirii imigranților, dar nici nu o acceptă

645

Joi, în timpul unui discurs susținut în fața ambasadorilor acreditați la București, președintele Klaus Iohannis a afirmat ca se așteaptă la mai mult de la funcționarea mecanismelor europene, aducând în discuție și chestiunea refugiaților.

Principala provocare cu care se confruntă astăzi Uniunea este migrația. Vreau să explic încă o dată poziția României în cazul refugiaților. Ea nu a fost și nu este bazată pe un refuz al ideii de a primi imigranți în România, ci pune sub semnul întrebării procedura. Cred în principiul că toate statele membre sunt egale, iar o asemenea procedură, oricare ar fi ea, trebuie decisă pornind de la acest principiu, prin dialog și nu printr-o abordare contabilă sau birocratică”, a declarat șeful statului.

Acesta a mai spus că principala provocare căreia trebuie să-i facă faţă Europa este fenomenul migraţiei.

Pe de altă parte, preşedintele a spus că parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi UE rămân pilonii politicii externe a României, un alt obiectiv fiind consolidarea parteneriatelor cu Germania şi Franţa. În acelaşi timp, Bucureştiul îşi doreşte să fie nu doar un beneficiar, ci un furnizor de securitate şi stabilitate.