Poarta Slatinei se judecă peste o săptămână

127

Proiectul „Poarta de intrare în municipiul Slatina” a ajuns pe masa magistraților. Tribunalul Olt a stabilit primul termen al procesului intentat Pimăriei Slatina de către Prefectura Olt- 27 ianuarie.

Un proiect de modernizare a intrării în Slatina dinspre Piteşti, pe DE 70, un element de identificare modern, în ton cu schimbările urbei ar fi trebuit să fie finalizat până acum, iar vizitatorii să fie întâmpinați nu de actualul element, demodat, fără personalitate şi degradat, ce datează din anii ۥ80, ci de o construcţie nouă, cu motive tradiţionale, gândită de către arhitecţi să „capete personalitate şi specificitate prin reîntoarcerea către tradiţional, prin preluarea în forma geometrizată a motivelor din covorul oltenesc”.
Noua poartă s-a lovit însă de motive privind legalitatea, executarea proiectului stând acum la mâna magistraților. Instituţia Prefectului județului Olt a solicitat instanţei de contencios administrativ anularea dispoziţiei primarului municipiului Slatina de constituire a comisiei de validare a câştigătorului, după un schimb de adrese între cele două instituţii privind legalitatea actului. Tribunalul Olt a stabilit primul termen al procesului peste o săptămână.

Cum s-a ajuns aici

Pe 15 aprilie 2015, pe site-ul Primăriei Slatina se încheia votarea proiectului „Poarta de intrare în municipiul Slatina”, cu 1076 de voturi fiind declarat proiectul realizat, în asociaţie, de arhitecţii Anca Constantin (care a proiectat şi esplanada) şi Ionuţ Constantin, arhitectul stagiar Andrei Turcu şi studenta Cristina Ionescu.
La concursul la care administraţia locală a pus la bătaie 10.000 de lei pentru câştigătorul celui mai bun proiect, au participat 12 arhitecţi sau asociaţii.
„Pentru oficializarea câştigătorului, Primăria Slatina a constituit o comisie. Prefectura însă, după mai multe adrese către noi, la care am răspuns, a hotărât să meargă în instanţă şi să ne blocheze proiectul. Noi am îndeplinit condiţiile legale şi ne surprinde faptul că, abia după şase luni, când să dăm drumul proiectului, prefectura s-a trezit că este ceva în neregulă”, a declarat, pentru Realitatea Oltului, Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Potrivit Prefecturii, la controlul privind legalitatea, s-a constatat că Dispoziţia primarului nr. 949/25.05.2015, de constituire comisie de concurs pentru proiectul „Poarta de intrare în zona Est a municipiului Slatina” nu a întrunit condiţiile legale şi a solicitat primăriei revocarea actului. Primăria Slatina nu a revocat dispoziţia, astfel Instituţia Prefectului judeţului Olt a solicitat instanţei de contencios administrativ anularea.
Potrivit arhitectului-şef al Primăriei Slatina, administraţia locală nu ar fi primit nicio solicitare de revocare a dispoziţiei cu pricina, iar pe 2 noiembrie, s-a trezit cu cerere de chemare în judecată.
Neînțelegerea celor două instituții ce duce la întârzierea executării porții cu încă un an sau mai mult, va fi rezolvată acum de instanță, cel mai probabil primăria trebuind să schimbe dispoziția cu o hotărâre a consiliului local.