Delia Vasile, tânăra care a dat moda pe catedră

991
O tânără care a renunţat la pasiunea bănoasă pentru catedră

Desiner vestimentar cu un master în strategii de modă şi costum, Delia Vasile a participat la numeroase expoziţii de desen şi prezentări de modă, fiind realizatoarea tehnică a propriilor colecţii. Cu toate astea, a renunţat la lumea modei pentru catedră, numeroşi elevi din judeţ desluşind la orele profesoarei Vasile tainele artei şi pregătindu-se pentru meserii de succes în domeniu. Sub pseudonimul DelOv şi-a creat o afacere online din produsele hand-made, executând şi grafică autentică la comandă pentru diverse spaţii, fiind apreciată pentru talent, imaginaţie, calitatea creaţiilor şi seriozitate.

Minionă şi foarte frumoasă, profesoara Delia Vasile, dacă nu ar sta în picioare plimbându-se printre şevalete şi căpriţe, s-ar putea confunda cu elevele cărora le predă arte plastice şi vizuale. La cei 26 de ani, slătineanca a prins atâta drag de catedră, încât nu se mai vede făcând altceva, deşi cu puţini ani în urmă i se preconiza un viitor în lumea modei.

Mii de schiţe în portofoliu, creaţii pe podium

A urmat cursurile liceale la specializarea Arte Plastice şi Decorative, apoi Facultatea de Arte Decorative şi Design- specializarea Modă- Design Vestimentar în cadrul Universităţii de Arte Bucureşti şi un master în Strategii de Modă şi Costum. Are în portofoliu mii de schiţe, dintre care câteva sute puse deja în practică. Artist complet, Delia transformă o idee în schiţă, apoi trece la tipar şi croitorie. De cele mai multe ori, şi-a prezentat propriile colecţii la diverse manifestări de gen, însă creaţiile sale au ajuns şi pe podiumurile prezentărilor de modă de la Bucharest Fashion Week, Modexpo sau altele organizate în Capitală.

,,Pe timpul studenţiei am intrat prin atelierele celebrelor creatoare de modă, am cunoscut oameni celebri în domeniu şi văzând câtă investiţie timp-spaţiu, câţi oameni depind de un astfel de bussiness, am considerat că cel mai bine este să fac ceea ce pot eu să susţin.  Puteam să fiu angajată la un atelier celebru, însă am considerat că acasă am mai multe posibilităţi să mă dezvolt, Bucureştiul fiind un oraş mult prea mare pentru mine, cu un nivel de trai greu de susţinut ”,  declară artista, care a renunţat la cariera de design vestimentar al cărui drum i se deschisese, pentru a profesa în învăţământ. Costurile financiare de susţinere a unei asemenea activităţi au jucat rolul decisiv în alegerea carierei de astăzi.

„Aş fi vrut să merg pe diecţia designului vestimentar, însă ca în fiecare domeniu trebuie început cu o investiţie mult mai substanţială, nu doar pasiunea cu care vii, cu ideile, cu trăirile pe care le ai în acest domeniu, ci şi cu investiţia financiară. Ori, fără un astfel de sprijin, e puţin probabil ca cineva să şi poată să facă o astfel de carieră. Nu ai nevoie doar de o maşină de cusut, ai nevoie şi de un spaţiu în care să vinzi creaţiile respective, ocazii în care să le expui cum sunt festivalurile. Este o investiţie destul de mare pe care trebuie s-o suporţi, iar în cazul meu a rămas doar o pasiune, creez pentru mine şi prieteni”, ne mărturiseşte Delia.

Ultima expoziţie la care a participat a fost în decembrie 2015, la Bucureşti, o expoziţie de grup în care a expus 3 lucrări de ilustraţie. ,,Mă cam feream de expoziţii, considerând că locul meu nu este acolo, printre atâţia oameni talentaţi, că lucrările mele nu sunt la acelaşi nivel. Am un feedback pozitiv din partea celor din jurul meu, aşa că am hotărât să merg şi pe mâna lor”, spune ea, cu modestie. Pe plan local, a devenit cunoscută şi apreciată prin expoziţiile de hand-made la care a participat ca şi creator şi apoi în echipa de organizare a târgurilor.

Catedra e ca un drog

Şi-a început cariera de profesor în 2009 când era studentă la master şi făcea naveta la Bucureşti. În urma repartiţiei la concursul de titularizare a ajuns la şcolile Vlaicu Vodă şi George Poboran din Slatina, ca profesor de educaţie plastică, pe gimnazial. ,,Veneam cu tot felul de materiale cumpărate din Capitală, iar copiii erau receptivi”, îşi aminteşte profesoara. Al doilea an, concursul de titularizare a plasat-o la Liceul cu Progam Sportiv Slatina, la liceeni creativi şi entuziasmaţi, cu care a organizat numeroase expoziţii şi a obţinut premii la concusuri. La finalizarea masterului s-a titularizat la Colegiul Naţional Vocaţional, la profilul de arte, prima serie absolvind anul trecut.

Diferenţa de ani nefiind prea mare, liceenii au înţeles să fie apropiaţi de profesoara lor, dar şi să-i arate respectul cuvenit, împreună realizând numeroase proiecte, concursuri, teme, tehnici.

,,Totul se bazează pe pasiune şi pe aprecierea pe care o primeşti din partea elevilor. Fără aceştia nu te numeşti profesor. Cei mai mulţi când vin la profilul de artă vin din dorinţa de a schimba ceva în viaţa lor. Vin din medii diferite, iar la final înţeleg că acest profil îi pregăteşte pentru viitor, cu o altă gândire, o altă perspectivă, o personalitate schimbată, mult mai creativă, spontană, cu o sclipire pe care alţii nu şi-o cultivă la fel de mult la alte secţii liceale. Pentru mine a fi profesor înseamnă totul, nu m-aş vedea acum făcând altceva. N-aş putea să stau la un birou. Eu toată ziua stau în picioare, la noi nu există săli de clasă în care copiii stau în bănci iar noi la catedră. Stau în atelier pe lângă fiecare şevalet în parte, pe lângă fiecare căpriţă şi le explic, le arăt, îi corectez, când sunt la unul, când sunt la altul. În vacanţa de vară stau şi-mi planific ce urmează să fac în anul următor, pentru că niciodată nu fac aceleaşi tehnici, aceleaşi teme, mă reactualizez în funcţie de ceea ce mă inspiră. E ca un drog! ”, spune Delia Vasile.

Din dragoste pentru artă

Activitatea de artist o desfăşoară sub pseudonimul DelOv. ,,Este un pseudonim pentru partea creativă şi artistică pe care o desfăşor în afara orelor de curs. Se poate traduce cel mai simplu şi direct prin ,,din dragoste”, fiind o alăturare de doi termeni- franţuzescul ,,de l᾽amour” şi englezescul ,,love”, care prin asociere, citind rapid, se înţelege ,,de᾽love”. Înseamnă pasiune, dragoste pentru ceea ce înseamnă frumos, artă, creativitate şi partea aceasta pe care fiecare artist o are din naştere şi pe care mai apoi şi-o cultivă. Eu mă bazez foarte mult pe tot ce înseamnă vizual: artă decorativă, design, hand-made, grafică şi mai cochetez şi cu pictura. ”, spune ea.

La început, făcea cercei, tot felul de guleraşe şi coliere din piele cu tot felul de artificii decorative, care s-au bucurat de mare succes. A continuat cu o activitate pe etnic, alături de o bună prietenă,  în care a investit foarte multe idei şi simboluri tradiţionale româneşti, pictură pe sticlă, cutiuțe de bijuterii cu pictură săsească. ,,Mi-am descoperit o pasiune de a picta pe lemn şi de la asta am pornit un alt proiect: de a realiza cap-coadă genţi din lemn, pictate, cu interior căptuşit, de manufactură toate, cu inscripţii personalizate, pe diverse stiluri. Se vând, pe plan local mai puţin, dar  pe internet este o plajă largă de clientelă. Costă mai mult produsele hand-made, dar costul face diferenţa. Diferă în funcţie de valoarea ta ca artist, timpul pe care-l aloci, materialele folosite, care sunt de regulă naturale şi de bună calitate. Eu nu spun că lucrurile pe care le fac eu sunt extraordinare, dar dacă ele sunt căutate şi apreciate de oamenii care le cumpără, e un feedback pozitiv”, spune artista.
Pe lângă hand-made, Delia realizează şi pictură murală acasă, la prieteni, în spaţii publice.