Din această lună, facturile de gaz vor scădea cu 3,22% pe unitate de energie consumată.
Consumatorii casnici se vor bucura de acesta schimbare, ei urmând să plătească pentru gaz un TVA de 20% de la începutul anului. Prin urmare, luna ianuarie va aduce facturi mai mici în toată ţara.
Astfel, preţul pentru 1 MWh(1.000 de kWh) ajunge la 136,9 lei, în cazul GDF Suez (ENGIE), şi la 156,12 lei, în cazul E.ON. Cei doi furnizori acoperă peste 90% din consumul de gaze al gospodăriilor din România.
În ceea ce priveşte metrul cub, deşi nu este tarifat distinct în factură, calculele ECONOMICA.NET arată că acesta costă, din ianuarie, 1,48 lei, la GDF Suez, şi 1,65 lei, la E.ON.
În afară de acesti doi mari furnizori, mai există și alții, iar prețurile practicate de aceștia pot diferi în funcție de localitate și regiune, cu până la 50%.
Diferenţele atât de mari între diverşi furnizori de pe piaţa reglementată sunt explicate de către preşedintele ANRE Niculae Havrileţ prin faptul că fiecare firmă are costuri diferite, care, dacă sunt justificate, trebuie recunoscute. Astfel, un furnizor care va livra gaze într-un sat de la munte, cu puţini locuitori, va avea costuri mai mare decât un alt furnizor care livrează gaze către clienţii dintr-un oraş mare de la câmpie. „Periodic, facem o analiză de costuri şi rentabilitate pentru fiecare furnizor. Dacă se constată că nu şi-a acoperit costurile pentru acea perioadă îi aprobăm o majorare de tarif. În schimb, dacă se constată că a câştigat în mod nejustificat, îi scădem nivelul de tarif practicat”, precizează Havrileţ.