Vestul Sălbatic de la Iancu Jianu

820
La Iancu Jianu, hoţii nu îşi iau zi liberă

Zeci de săteni din Iancu Jianu s-au plâns în ultima perioadă că hoţii i-au lăsat săraci. Unora le-au luat păsările şi chiar animalele din gospodări, altora banii strânşi pentru ultimul drum. Cei mai mulţi dintre ei s-au plâns poliţiştilor cu privire lanecazurile pricinuite de persoane necunoscute, nimeni însă nu poate spune că hoţii au fost identificaţi şi bunurile sustrase i-au fost înapoiate.

A rămas fără baniide înmormântare

Tanti Ioana a trecut bine de 60 de ani. de când i-a murit soţul, femeia se ocupă singură de gospodărie. Are trei copii dar viaţa i-a dus pe care unde le-a fost hărăzit. În ultimul an, persoane necunoscute i-au vizitat gospodăria fără a primi invitaţie. La plecare nu au uitat să ia ce au găsit prin gospodărie. La prima vizită, li s-au părut hoţilor interesante câteva găini. Nu multe, este adevărat, dar suficiente pentru ca femeia să-şi amărască zilele. Ultima dată, i-au pătruns în casă. Nu era nimeni pentru că alesese să-şi petreacă noaptea la o rudă.
,,Am dormit la nepoată-mea, într-una din zilele de după Crăciun. Când m-am întors şi am dat să intru în casă am văzut că uşa era deschisă. La început nu m-am gândit că a intrat cineva în lipsa mea. Am zis, deh, că am uitat eu să o închid. Când am făcut câţiva paşi în faţă am observat că prin casă unele lucruri nu erau aşa cum le pusesem eu. Am ieşit şi am strigat la vecini. Am sunat şi le-am povestit poliţiştilor ce s-aîntâmplat. M-au întrebat ce mi-au luat… Păi, la început nici eu nu ştiam. Mai târziu am văzut că îmi lipseau banii pe care-i strânsesem de înmormântare. Nu erau cine ştie ce că e greu să aduni banii când pensia e mică, erau vreo 2.000 de lei…” ni s-a destăinuit femeia.

Deşi au trecut mai bine de două săptămâni, de urmele hoţilor n-a dat nimeni. Poate că nici nu s-a dorit….

Se fură zilnic, tot ce se poate

În situaţia bătrânei sunt zeci de locuitori din Iancu Jianu. Ei au fost prădaţi de diverse bunuri de către persoane necunoscute, doar în ultimele trei săptămâni. În timp ce rata infracţionalităţii este într-o continuă creştere, şefii din IPJ Olt s-au gândint că nu ar fi rău să o rezolve o tânără absolventă. Pentru că, în vară, după numeroase demersuri făcute de şeful administraţiei locale, au suplinit numărul de angajaţi din zonă cu o… tânără poliţistă.
,,E adevărat, maică, pe la noi pe aici mişună hoţii. Nu e seară în care să nu se fure ceva de pe la cineva. Unuia îi ia păsările, altuia i-a furat vaca sau capra, banii şi chiar carnea de porc şi şunca de la coş, unde fusese pusă la afumat. Au mers oamenii la Poliţie şi la Primărie dar degeaba, până acum nu au reuşit să găsească niciun hoţ. Aici, la noi, este ca în Vestul Sălbatic”, a susţinut femeia. Cum de urma hoţilor nu s-a dat, nici pagubele nu au fost recuperate.

Autorităţile locale recunosc că în ultimele săptămâni se confruntă cu un val de infracţiuni de furturi. Nici scandalurile nocturne, pe fondul consumului de alcool, nu lipsesc.
,,De la sărbători nu e noapte în care să nu aibă loc 2-3 furturi şi 2-3 scandaluri. Hoţii sunt de negăsit iar scandalagii se aleg, de obicei, doar unii cu sancţiuni şi ălea mici. Avem trei poliţişti, dintre care unul ne-a fost repartizat anul trecut. E vorba de o absolventă. Ce să facă fata aia că unora, oameni în toată puterea, ne e frică să ieşim noaptea din casă când latră câinii. Dai peste nişte nebuni de îţi dau în cap”, a declarat primarul Dumitru Corbeanu.

Primarul vrea noi poliţişti, IPJ Olt nu are de unde

Situaţia de la Iancu Jianu este cunoscută la nivel de IPJ Olt. Cu toate acestea, numărul de oameni ai legii de aici este cu mult sub normativul prevăzut de lege. Dacă în alte localităţi din Olt, care abia ating 1000 de locuitori sunt şi patru poliţişti, la Iancu Jianu, unde îşi duc viaţa peste 4000 de suflete, mulţi dintre ei minoritari, abia de anul trecut sunt trei angajaţi în uniformă. Sunt trei în scripte pentru că pe străzile din comună nu sunt niciodată măcar doi. Unul dintre ei este fie în concediu, fie e bolnav, fie e în recuperare după timpul prelungit petrecut la muncă. Astfel, cei doi care sunt în activitate trebuie să acopere 24 de ore, în loc de 16 aşa cum prevede legea… Şi tot aşa. Astfel se explică şi faptul că, uneori, oamenii din Jianu nu prea reuşesc să dea de vreun poliţist.
,,Sunt puţini, maică, noi ştim dar ce să facem? Nu trebuie să fie mai mulţi să avem şi noi la cine ne plânge şi cine să-i caute pe hoţi? Ne ducem la primar dar el ce să facă?”, a mai spus femeia.
,,Vin la mine şi se plâng dar eu nu pot să fac anchete şi să descopăr hoţii. Am obosit să tot le spun celor de la Poliţie că am nevoie de oameni… Eu vorbesc şi eu aud. Mi-au trimis o fată şi au rezolvat o problemă. Eu nu ştiu cum se fac repartizările poliţiştilor dar nu este corect ca în comunele mici, unde nu sunt probleme să fie un număr mare de oameni ai legii şi la noi exact pe invers. Nu mai ştiu ce să fac”, s-a plâns primarul localităţii.

Reprezentanţii IPJ Olt susţin că, după ultima repartizare de absolvenţi ai şcolilor de poloţie, nu se mai poate vorbi de deficit de angajaţi la nivel judeţean.

Cât priveşte media de locuitori la un poliţist, aceasta este, la nivelul judeţului Olt, de 850.