Laura Codruța Kovesi desemnată „Europeanul Anului 2016”

168

Procurorul șef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruța Kovesi, a fost desemnată caștigătoarea premiului “Europeanul Anului 2016”, oferit de Reader’s Digest. Această distincție recunoaște „lupta curajoasă și susținută împotriva corupției la nivel înalt”.

În calitate de șefă a agenției în fruntea căreia a fost numită în mai 2013, a trimis în judecată un fost prim-ministru și a pus sub acuzație zeci de parlamentari, judecători și magnati ai afacerilor. Este a doua oară când un român căstigă acest premiu. În anul 2010, l-a primit Iana Matei, președintele fundației Reaching Out Romania, pentru ajutorul acordat victimelor traficului de persoane.

Laura Codruța Kovesi reprezintă un alt exemplu remarcabil al valorilor pe care Reader’s Digest le promovează”, precizează comunicatul transmis de Tarsago Romania.

Sursa citată precizează că, în fiecare an, editorii Reader’s Digest din Europa nominalizează mai mulți europeni care au avut o influența majoră asupra unei probleme contemporane presante și care au facut, prin rezultatele lor, ca lumea să fie un loc mai bun pentru semenii lor.

„Numarul de februarie al tuturor edițiilor europene ale revistei Reader’s Digest, a cărei editie romanească este deținuta de Tarsago Romania, include un profil detaliat al Laurei Codruța Kovesi, semnat de Andrew Higgins, jurnalist la The New York Times. Acesta prezintă modul în care fosta jucătoare de baschet și studentă la Drept, care și-a urmat tatăl în cariera de procuror, a declanșat cel mai mare cutremur politic care a zguduit România de la căderea comunismului, in 1989”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, în articol se precizează că, în primele nouă luni ale anului trecut, DNA a adus acuzatii de coruptie impotriva a peste 800 de persoane.

„Printre cei puși sub acuzare, în anul 2015, de DNA se numără patru miniștri, zece primari ai unor orașe mari, nouă președinți de consilii județene și 14 foști sau actuali membri ai Parlamentului. Un raport al Comisiei Europene a elogiat agenția condusă de Kovesi pentru „rezultatele sale neîntrerupte” în lupta împotriva corupției din România”, subliniază comunicatul.

De asemenea, se mentioneaza că, în prezent, aproape 120 de procurori lucrează la peste 6.000 de cazuri de corupție, în jur de 90 la sută dintre procese încheindu-se cu o condamnare.

În articol este citat și un sondaj realizat de INSCOP Research în septembrie 2015, conform căruia 61% dintre români au declarat că au încredere în DNA, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, în timp ce doar 12% aveau încredere în Parlament.

De la lansarea acestui premiu unic, în urmă cu 21 de ani, revista a omagiat oameni care, fără a fi celebrități, s-au dedicat unor campanii umanitare privind probleme ca violul, tortura, traficul de persoane, HIV/SIDA și drepturile femeilor, dar și personalități care au reușit să aibă o influența pozitivă asupra societații din care fac parte.