Procurorul Iacobescu aruncă „bomba”: pedeapsă mică pentru Mircea Băsescu, banii au ajuns la fratele său

268

Procurorul Eugen Iacobescu, cel care a instrumentat cazul Bercea în 2011 a declarat la „Sinteza Zilei” că pedeapsa corectă pentru Mircea Băsescu ar fi fost de 7 ani de închisoare, nu 4, şi că banii ar fi ajuns la Traian Băsescu. Iacobescu a mai afirmat că preşedintele Iohannis ar trebui să ceară de la SRI şi SIE toate informările făcute către Băsescu.

 

Eugen Iacobescu, una dintre victimele cazului Bercea Mondial, nu se lasă. Chiar dacă dezvăluirile făcute în presă au fost cele care i-au adus sancţiuni şi i-au provocat probleme în carieră, Iacobescu nu tace. Într-o intervenţie telefonică la emisiunea „Sinteza Zilei”, procuroroul slătinean şi-a exprimat părerea de expert cu privire la pedeapsa primită de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, de 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, decizie care nu este definitivă, în timp ce membrii familiei lui Bercea au primit pedepse între 4 ani şi jumătate şi 13 ani pentru modul cum au procedat să-şi ceară banii înapoi daţi mită naşului Mircea cu scopul de a-i „uşura” pedeapsa lui Sandu Anghel.
Potrivit lui Iacobescu, pedeapsa este mult prea mică în raport cu persoana făptuitorului, iar instanța ar fi trebuit să țină cont de trei criterii: calitatea sau funcția făptuitorului, gravitatea faptelor și cuantumul sumei cerute. Potrivit celor trei criterii, Mircea Băsescu ar fi trebuit să primească 7 ani de închisoare, exact cât au cerut și procurorii din dosar.
Procurorul a reamintit şi că în înregistrările pe care le-a făcut în acest dosar se vorbește clar despre Traian Băsescu și banii care au ajuns la el, afirmând că în dosarele care îl privesc pe Traian Băsescu ”cheia” se află la Klaus Iohannis. ”Cheia e la domnul Iohannis. Eu aș cere de la SRI și SIE toate informările pe care ei le-au făcut către Traian Băsescu. E imposibil să nu fi făcut că se fură de la ANRP, de la Microsoft, și altele”, a spus Iacobescu.