Dan Şova, în arest la domiciliu

273
Dan Şova, la un pas de a scăpa din arest

Instanţa supremă a decis astăzi înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru senatorul Dan Şova, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Justiţie (ICCJ) a judecat şi a admis cererea lui Dan Şova de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Decizia nu este definitivă. DNA a atacat decizia iar Şova va mai rămâne în arest până la  o decizie definitivă.

Hotărârea poate fi contestată tot la instanţa supremă. Ea va fi judecată de un alt complet de la instanţa supremă, care va decide dacă Dan Şova va fi plasat în arest la domiciliu, va rămâne în arest preventiv sau va fi cercetat sub control judiciar.
ICCJ a decis definitive, pe 28 decembrie, prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui Dan Şova, respectiv din 3 ianuarie până în 1 februarie 2016.

Dan Şova a fost reţinut, pe 3 decembrie 2015, pentru 24 de ore, după ce Senatul a avizat cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a demnitarului. Pe 4 decembrie, instanţa supremă a decis plasarea lui Dan Şova în arest la domiciliu, iar zece zile mai târziu, el a fost arestat preventiv pentru 20 de zile, până în 2 ianuarie 2016, în urma admiterii contestaţiei procurorilor.

În acest dosar, senatorul Dan Şova este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. El este al treilea dosar în care Dan Şova este acuzat de fapte de corupţie şi este pentru a treia oară când senatorii au fost chemaţi să se pronunţe cu privire la ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia în vederea arestării.

Procurorii susţi că, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale pe lângă fostul director general al CET Govora SA, Mihai Bălan. În urmă încheierii contractului de asistenţă juridică semnat cu societatea de avocatură susţinut de senator, contract de tip abonament lunar cu valoarea de 10.000 euro pe lună, Şova primea 50%.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti de la un parlamentar PSD.
Dan Şova este acuzat şi în dosarul „Turceni-Rovinari”, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

De asemenea, senatorul este urmărit penal de DNA într-un dosar privind contracte de consultanţă juridică cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alături de senator fiind cercetaţi şi Mihai Bălan şi Constantin Lăpădat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora. Procurorii îl acuză pe Dan Şova, senator, la data faptelor reprezentant al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, de două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.