Statisticile DSP Olt în privinţa cancerului de col uterin continuă să îngrijoreze. Peste 30 de femei au murit din cauza acestei boli necruţătoare, în ciuda subprogramului de screening derulat de Ministerul Sănătăţii. În primele trei trimestre ale anului trecut au fost descoperit 48 de noi cazuri de cancer de col uterin.
Chiar dacă numărul de cazuri noi de cancer de col uterin luate în evidenţă de autorităţi scade încet şi sigur, boala continuă să facă multe victime. Cele mai multe sunt din mediul rural, femei care au descoperit prea târziu boala pentru ca medicii să le mai poată salva viaţa. Aşa se face că de la începutul anului au murit 31 de femei din cauza acestei boli. Cele mai multe, 7 la număr, au decedat în noiembrie. Numărul deceselor înregistrate în această lună a fost dublu faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut când s-au înregistrat doar trei decese.
Această situaţie îngrijorătoare se înregistrează în ciuda sumelor importante cheltuite anual pentru depistarea din timp a cazurilor de cancer de col uterin, astfel încât medicii să poată salva viaţa bolnavelor.
,,În anul 2012 au fost înregistrate 66 de cazuri noi de cancer de col uterin, în 2013 au fost luate în evidenţă 60 de femei iar în 2014 49. Anul trecut, în primele trei trimester au fost înregistrate 48 de noi cazuri şi se estimează, la finele anului, o creştere cu 20% a acestor cazuri, comparative cu anul precedent”, au susţinut reprezentanţii DSP Olt.
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.