Baza NATO, un nou comandant american

357
Comandant nou la Baza NATO de la Deveselu

Zilele trecute Guvernul American a decis să încredinţeze comanda Bazei NATO de la Deveselu căpitanului James Craycraft. El l-a înlocuit în funcţie pe căpitanul William Garren. Predarea de ,,ştafetă” s-a făcut în cadrul unei ceremonii prezidate de amiralul John C. „Jack” Scorby Jr., comandantul Marinei Americane pentru Europa, Africa şi Sud-Vestul Asiei.

Componenta terestră a sistemului de apărare antirachetă AEGIS de la Deveselu, împărţită de SUA şi de NATO, a devenit operaţională pe 18 decembrie, la şase ani de la semnarea acordului prin care ţara noastră se angaja să găzduiască acest sistem. Ea urmează să fie testată în această primăvară după care va fi integrată în sistemul maritim AEGIS, funcţional deja pe patru nave aflate în Marea Mediterană, radarul instalat în Turcia şi sistemul de comandă şi control de la Ramstein, din Germania.

Scutul antirachetă de la Deveselu a început să fie construit în 2013, la trei ani după ce România a fost de acord să găzduiască acest sistem şi semnarea în 2011 a Acordului dintre România şi SUA privind acest sistem antirachetă.

Interceptoarele de tip SM-3 IB (Standard Missile 3 Block IB) şi radarul SPY-1 de la Deveselu fac parte dintr-un sistem complex de apărare împotriva rachetelor balistice cu rază medie şi lungă de acţiune, care este dezvoltat în comun de SUA şi de NATO. El are rolul de a apăra sudul spaţiului european.