Pasionații de viteză suportă ponoasele în 2016

155

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizează un proiect legislativ în ceea ce priveşte poliţele RCA.

Rebelii de la volan vor suporta consecinte in noul an. Şoferii amendaţi de poliţie pentru depăşirea vitezei legale sau cei care au trecut pe culoarea roşie a semaforului ar putea plăti un RCA mult mai mare faţă de şoferii ”cuminţi”. Bani mai mulţi vor scoate din buzunare şi şoferii cu maşini puternice.

Asiguratorii vor să acceseze baza de date a Poliţiei şi să calculeze costul poliţei RCA pe baza istoricului de risc în trafic al şoferului. De asemenea, am putea să ne reparăm maşina pe propriul RCA, în cazul unui accident. Autoritatea pentru Supravegherea Financiară a început încă de anul trecut discuţiile pe acest subiect şi are deja o listă scurtă de modificări.

Parlamentarii care au discutat cu cei de la asigurări spun că poliţa RCA va fi calculată în funcţie de “performanţele” şoferilor, adică preţul poliţei va oscila în funcţie de cazierul de accidente şi abateri de la lege. Se va lua în calcul şi tipul de maşină. Cu cât autoturismul va fi mai puternic, cu atât poliţa va costa mai mult. Pe de altă parte, maşinile cu multe dotări care uşurează frânarea sau redresarea maşinii în cazul în care şoferul pierde controlul vor avea un RCA mai ieftin.

O altă modificare luată în calcul e posibilitatea de a încheia RCA nu pe 6 sau 12 luni, ci pe o perioadă mai scurtă. Ar putea surveni şi o altă schimbare: repararea unui autovehicul în baza propriului RCA, urmând ca asiguratorul RCA al persoanei nevinovate să îşi recupereze despăgubirea de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate.

Printre propunerile ASF de modificare a normei RCA se mai regăsesc şi eliminarea riscului aferent Cărţii Verzi pentru mijloacele de transport în comun, dar şi emiterea la un anumit interval de timp a unui preţ de referinţă pentru poliţa RCA pe criterii de vârstă pentru maşinile aflate în proprietatea persoanelor fizice, iar pentru persoanele juridice, în funcţie de tonajul maşinii.