Nou proiect de lege pentru salariile bugetarilor

170

Dan Suciu a declarat că salariul minim brut pe ţară va fi stabilit în baza unui mecanism automat de indexare. Noua lege a salarizării bugetare va fi finalizată într-o lună şi va cuprinde criterii de performanţă

Vicepremierii, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale vor forma un grup de lucru care va elabora, într-o lună, noul proiect al Legii salarizării bugetare, care va cuprinde şi criterii de performanţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Guvernul a aprobat, miercuri, două memorandumuri privind noua lege a salarizării. Primul vizează constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Este vorba de legea salarizării unitare (n.red. – proiect elaborat de Guvernul Ponta, dar neaprobat. Această lege va trebui să fie reactualizată”, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit lui Suciu, din grupul de lucru interministerial vor face parte doi vicepremieri, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor şi ministrul Justiţiei, precum şi reprezentanti ai confederaţiilor sindicale.

Al doilea memorandum stabileşte procedura şi calendarul consultărilor pe legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Grupul de lucru interministerial va incepe un proces de consultare cu toate institutile si ministerele. Vor fi intalniri care încep maine, 14 ianuarie, până pe data de 4 februarie. Vor fi intalniri cu fiecare minister in parte, cu reprezentantii autorităţilor locale, cu reprezentantii sindicatelor şi cu comisiile de specialitate din Parlament.  Toate aceste consultari vor fi incheiate printr-un document ce va fi prezentat, pentru ultimele detalii, intr-o sedinta Guvern in perioada 5-10 februarie. Deci vom avea o forma finală a proiectului după data de 10 februarie. „, a mai precizat Suciu.

Suciu a adăugat că, la jumătatea lunii februarie, documentul va avea o formă finală, urmând să fie prezentat in Parlament.

Guvernul a decis, pe 30 decembrie 2015, ca salariul minim pe economie sa creasca la 1.250 de lei incepand cu 1 mai 2016. De aceasta majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, in total, 1.131.000 de salariati, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De aceasta crestere vor beneficia si cei aproximativ 39.000 de bugetari.