Sistemul care operează cardurile de sănătate s-a blocat din nou

132


Sistemul care operează cardurile de sănătate s-a blocat din nou, marţi dimineaţa, iar medicii nu pot emite reţete sau trimiteri pentru pacienţi.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Rodica Tănăsescu, a susţinut la Realitatea TV că sistemul nu funcţionează încă de la 8 dimineaţa, şeful CNAS, Vasile Ciurchea, a spust că „de aproximativ 10 minute” unul dintre servere s-a blocat, s-a restartat, iar acum reporneşte, aşa că situaţia se va remedia într-o jumătate de oră.

Preşedintele CNAS a afirmat că medicii pot acorda consultaţiile în sistem offline, iar în maximum 72 de ore trebuie introduse în sistem, dar un medic de familie a explicat că serviciile nu pot fi validate ulterior, pentru că pacientul pleacă cu cardul.

Preşedintele CNAS susţine însă că „amprenta de loc şi timp rămâne în sistem, chiar dacă nu s-a făcut legătura cu unitatea de management”, şi că acestea vor fi validate.

Nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Sistemul care operează cardurile de sănătate s-a blocat de mai multe ori de la introducerea lor. De fiecare dată medicii acuza că nu vor putea deconta serviciile oferite, iar CNAS susţine că amprenta rămâne în sistem şi serviciile vor fi validate ulterior, iar cei care au de suferit sunt doar pacienţii.