Avocatul Iancu Tănăsescu, coordonator de lucrări ştiinţifice pentru puşcăriaşi. Iată ce au scris sau au girat oltenii!

1689

Au curs râuri de cerneală în spatele gratiilor, documentate în timp record, publicate asemenea şi girate de profesori universitari de renume.Nici oltenii condamnaţi n-au stat cu mâinile în sân, publicând cărţi pe bandă rulantă. Printre cei mai cunoscuţi se numără judecătorul Marius Bogdan Diaconescu (fiului fostului prefect de Olt Marin Diaconescu), omul de afaceri Cornel Ciocan (fratele deputatului PSD de olt Dan Ciocan), fostul procuror Iacob Niculăiţă, fostul poliţist Claudiu Paţa sau interlopul Mircea Coşmeleaţă. Printre profesorii universitari care şi-au pus cel mai des semnătura pe o lucrare scrisă în spatele gratiilor de un oltean se numără renumitul avocat din Baroul Olt Iancu Tănăsescu, profesor universitar doctor în Drept penal şi Criminologie la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova.

La cererea mai multor publicaţii, Ministerul Justiţiei a făcut publică lista scriitorilor din puşcării, dar şi perioadele în care lucrările cu pretenţii de a fi ştiinţifice au fost documentate, editurile care le-au publicat, precum şi profesorii universitari care au coordonat aceste cărţi. Potrivit Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în puşcărie, unui deţinut i se reduce cu 30 de zile pedeapsa. Condiţia este, după cum a explicat chiar ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ca puşcăriaşii-scriitori să prezinte comisiei din penitenciar, pentru a beneficia de reducere, o recomandare scrisă din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar „care atestă importanţa temei alese pentru domeniul ştiintific respectiv”. Potrivit unora dintre coordonatori, sarcina profesorilor s-ar fi rezumat doar la recomandarea temei alese, fără ca aceştia să cunoască sau să gireze şi conţinutul.

Iată TOP-ul scriitorilor:
1. Cornel Ciocan este liderul scriitorilor olteni. A scris din Rahova, în a doua jumătate a anului 2015, nu mai puţin de şase lucrări în domeniul agricol, publicate de editura craioveană SITECH şi coordonate ştiinţific de prof.univ dr. Marin Soare, prof.univ.dr.ing. Ioan Padeanu şi prof.univ.dr.ing Vasile Ujică:
„Producerea seminţelor de cereale păioase, veriga importantă a tehnologiei agricole”– redactată în perioada 31.07- septembrie 2015, editura SITECH, coorodnator Marin Soare- Facultatea de Agricultură şi Horticultură a Univ. Craiova;
– „Ferma mixtă- culturi de câmp şi creşterea tineretului taurin la îngrăşat”– redactată 27.08- octombrie 2015, publicată de SITECH, coordonator Marin Soare;
– „Rase de taurine specializate pentru producţia de carne”- redactat 13.08- octombrie 2015, editura SITECH, coordonator ştiinţific Marin Soare;
„Managementul producţiei de carne la ovine şi caprine”- scrisă în perioada 5 septembrie- noiembrie 2015, editura SITECH, coordonator Ioan Padeanu- Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din Timişoara;
– „Ferma zootehnică pentru îngrăşarea tineretului taurin în sistem semi-intensiv”– 23.09- decembrie 2015, SITECH Craiova, coordonator Vasile Ujică- Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi;
„Elemente tehnologice necesare în proiectarea fermelor de caprine”, scris 17 septembrie- noiembrie 2015, SITECH, coordonator Ioan Padeanu.
A fost arestat şi condamnat în iunie 2015 la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Cornel Ciocan a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2010, pentru evaziune fiscală în formă continuată, refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnatură privată şi uz de fals, ambele în formă continuată. Potrivit rechizitoriului, SC Cat Bau Internaţional SRL, firma în care Ciocan avea calitatea de asociat şi administrator, a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 6.564.017 lei, reprezentand impozit pe profit şi TVA.
2. Marius Bogdan Diaconescu a scris şi publicat în penitenciarele Craiova şi Pelendava, în 2014 şi 2015, cinci lucrări, publicate de editura SITECH Craiova şi coordonate de Iancu Tănăsescu şi Viorel Găină:
– „ Amnistia şi graţierea în dreptul penal românesc”- scrisă în 2014, documentată două luni, publicată de SITECH Craiova şi coordonată ştiinţific de prof.univ.dr. Iancu Tănăsescu– Facultatea de Drept a Universităţii Craiova;
„Participanţii în procesul penal”– 2014, două luni, editura SITECH, coordonator Iancu Tănăsescu– Facultatea de Drept a Univ. Craiova;
– „Dreptul la apărare şi mijloacele de apărare în procesul penal” 2015, două luni, editura SITECH, coordonator Iancu Tănăsescu– Facultatea de Drept a Univ. Craiova;
„Interogatoriul din punct de vedere juridic şi psihologic”- 2015, redactat 20.05- 1.07.2015, editura SITECH, coordonator ştiinţific Iancu Tănăsescu– Facultatea de Drept „N. Titulescu” Craiova;
– „Combaterea şi sancţionarea faptelor de corupţie”– 2015, redactat 24.08- 18.09 2015, publicată de editura SITECH Craiova, coordonator Viorel Găină- Facultatea de Drept a Univ. Craiova.
Arestat şi condamnat în ianuarie 2014 la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită. Procurorii au stabilit că în perioada 2007-2009, Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj şi preşedinte al completului de judecată învestit cu soluţionarea unui dosarul penal, a pretins şi primit de la doi inculpaţi, în mod repetat, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, bani şi alte foloase care nu i se cuveneau, pentru înlocuirea sau revocarea măsurilor preventive luate împotriva acestora. Instanţa a decis confiscarea de la inculpat a sumelor de 15.000 euro, 45.000 euro şi respectiv 4.000 lei. Fostul judecător a mai primit, la sfârșitul anului trecut, a doua condamnare, într-un alt dosar, pentru luare de mită în formă continuată. Curtea de Apel Craiova i-a aplicat o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni, pe care a contopit-o cu cea anterioară, de 4 ani şi 6 luni, urmând ca fostul magistrat să execute, în total, 7 ani şi 6 luni de puşcărie. Hotărârea nu a fost definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

3. Claudiu Laurenţiu Gabriel Paţa a scris de la Drobeta Turnu Severin o singură lucrare- „Modurile de sesizare a organelor de urmărire penală”, publicată în iunie 2015 de editura SITECH şi coordonată ştiinţific de Iancu Tănăsescu.
Fostul polițist din Slatina a fost condamnat după ce s-a implicat într-o bandă de cămătari, la 4 ani de închisoare pentru infracţiuni prevăzute de Legea privind prevenirea criminalităţii organizate. A fost arestat şi condamnat în noiembrie 2013 şi eliberat pe 21 iulie 2015. Conform rechizitoriului, cămătarii promiteau victimelor împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă de 10-20 % pe lună. După contractarea împrumutului, dobânzile ajungeau şi până la 300 % pe lună. Prejudiciul estimat de autorităţi că ar fi fost cauzat de gruparea condusă de Mafiotu’ ar depăşi suma de un milion de euro.
4. Iacob Niculăiţă a scris din penitenciarul de la Drobeta Turnu Severin lucrarea „Cauzele justificative în dreptul penal românesc”, publicată în aprilie 2015 de editura SITECH şi redactată în perioada 19.03- 24.04- 2015. Coordonatorul ştiinţific al lucrării este Iancu Tănăsescu.
Fostul procuror Iacob Niculăiță de la Parchetul Judecătoriei Caracal a fost condamnat, în aprilie 2014, la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, pe motiv că ar fi primit 22.500 de lei și 6.000 de euro pentru a face intervenții pe lângă procurorii de la Parchetul Tribunalului Olt. Procurorii au organizat un flagrant și l-au prins pe fostul procuror în timp ce primea suma de 6.000 euro de la denunțător. A fost eliberat pe 11 august 2015.
Fostul procuror Iacob Niculaiță de la Parchetul Judecătoriei Caracal a fost acuzat în iulie 2015 de ANI că nu poate justifica o parte din avere, mai exact 92.367 de euro.

5. Mircea Ionuţ Coşmeleaţă a publicat pe 15 iunie 2015, editura Alma DCMI, lucrarea „Conceptul de alteraţie în spaţiul carceral”, redactată în perioada 23.04- 10.06.2015 şi coordonată de conferenţiar univ. Dr. Gabriela Iliuţă- Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Creştină „Dimitrie Cantemir” Bucureşti.
Coşmeleaţă a fost condamnat în noiembrie 2012 la 6 ani de închisoare pentru trafic de droguri, alături de George Memet, zis Gore, şi Laurenţiu Dumitrache, cunoscut sub porecla Cucuveaua. Cei trei au fost puşi sub acuzare de DIICOT – Biroul Teritorial Olt în 2008 pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat. Potrivit anchetatorilor, cei trei au vândut cocaină, în perioada 2007 – 2008, în Bucureşti şi pe raza a patru judeţe, printre care şi Oltul. În 2008, unul dintre inculpaţi a fost prins în flagrant în timp ce încerca să vândă droguri în judeţ, iar în urma percheziţiilor, la domiciliile acestora a fost găsită cocaină.

Ce spun coordonatorii

 „În cazul meu, avizul viza o lucrare de licenţă care a fost perfecţionată, a fost îmbunătăţită, s-au adăugat elemente de practică şi – ce vreţi mai mult! – elemente de psihologie judiciară, ţinând seama că persoana care a beneficiat de aprecierea mea fusese magistrat”, a declarat avocatul Iancu Tănăsescu pentru Digi Craiova. Acesta a scăpat de ancheta internă demarată la Univesitatea Craiova, fiind pensionat.

Un alt profesor coordonator, prorectorul Univ. Craiova, Marin Soare, ce a vizat mai multe lucrări ale lui Cornel Ciocan, a declarat că a considerat utile informaţiile privind rezultatele obţinute de scriitor în fermele sale.  „(…) Altă recomandare a fost pentru domnul Ciocan, asociatul Stațiunii Caracal, care avea tot o lucrare despre soluțiile tehnologice care au dat rezultate în fermele dumnealui. Are, la fel, o firmă de zootehnie. Sunt rezultate verificate și verificabile. Eu nu am făcut altceva decât să spun că ar putea fi utile aceste informații. Nu am știut că prin aceste cărți își reduc pedeapsa“, a precizat Soare.

DNA a deschis dosar penal

DNA s-a sesizat din oficiu în cazul lucrărilor scrise deținuți pentru a-și reduce pedepsele și a deschis un dosar penal pentru săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

DNA arată într-un comunicat de presă că pentru ca puşcăriaşii să profite de prevederea legală de reducere a pedepsei cu 30 de zile pentru o lucrare ştiinţifică scrisă, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. “Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană.”, arată procurorii DNA.