Alro şi Electrocarbon, amendate pentru înţelegeri anticoncurenţiale cu Hidroelectrica

259

Consiliul Concurenţei a amendat Hidroelectrica şi zece companii partenere ale acesteia pentru înţelegeri anticoncurenţiale, valoarea amenzilor totale fiind de 37 de milioane de euro.

Alro Slatina şi Electrocarbon se află printre cele zece companii amendate de Consiliul Concurenţei pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de electricitate. Dacă Hidroelectrica a fost sancţionată cu 20,43 milioane lei (4,5 milioane de euro), Alro a primit o amendă de 21,23 milioane lei (aproape 4,7 milioane euro), iar Electrocarbon de 864.203 lei (193.000 euro).
Electrocarbon a beneficiat de o amendă redusă, întrucât a recunoscut că a încălcat legea.

Alro, la tribunal cu Hidroelectrica pentru 150 de milioane lei

Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie din ţară, mulţi ani clientul direct al Hidroelectrica. Potrivit raportului administratorului judiciar al Hidroelectrica, contractul cu Alro, care primea peste 20% din producţie, a fost unul dintre motivele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica, livrările fiind făcute sub preţul de piaţă şi chiar sub cel de producţie. Cele două companii îşi dispută în instanţă o sumă de 150 de milioane de lei, despăgubiri cerute de Hidroelectrica drept beneficii nerealizate din vânzarea energiei la preţuri inferioare pieţei în anii dinaintea intrării în insolvenţă. Alro consideră nefondate pretenţiile, cele două urmând a se întâlni la tribunal pe 3 februarie.