Avertisment dur pentru români, din partea cancelarului Germaniei

117

Afirmaţiile cancelarului Germaniei au fost făcute, joi, la Berlin, în cadrul conferinţei de presă pe care Angela Merkel a susţinut-o la finalul întrevederii cu premierul român, Dacian Cioloş.

Un jurnalist german i-a cerut cancelarului german să îşi exprime un punct de vedere cu privire la intenţia unor politicieni germani de a introduce pentru cetăţenii statelor membre UE obligativitatea efectuării unui an de muncă în Germania înainte ca aceştia să poată beneficia de prestaţii sociale din partea statului. Angela Merkel a spus că această problemă este una care preocupă şi alte state membre şi a dat ca exemplu Marea Britanie, precizând că trebuie găsită o soluţie în acest sens.

“Putem să lucrăm peste tot în Europa, această intenţie nu include că putem să primim şi prestaţii sociale încă din prima zi”, a spus Merkel. Angela Merkel a făcut referire directă la cetăţenii români, ea precizând că cei care muncesc sunt bineveniţi în Germania, dar cei care cer ajutor social din partea statului german fără a lucra trebuie să se adreseze statului de proveninenţă.

Ea a afirmat că trebuie modificată şi legislaţia. “Fiecare român care lucrează la noi este foarte bine primit, sunt foarte mulţi români în Germania în ultimul timp, dar dacă este vorba de prestaţii sociale care nu se bazează pe o activitate de muncă sunt de părere că această persoană poate să se ducă înapoi în patria respectivă. Noi nu suntem o uniune socială, avem diferite sisteme sociale, aceste lucruri trebuie să le reflecte şi legislaţia şi trebuie să găsim o soluţie”, a mai spus Merkel.