Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat, miercuri, că Executivul ia în calcul să elimine prevederea din noul proiect de Cod Fiscal prin care inclusiv persoanele fără venituri sunt obligate să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate.

Întrebat dacă premierul Dacian Cioloş i-a cerut demisia secretarului de stat Gabriel Biriş, care a declarat că persoanele care nu au realizat niciun venit timp de şase luni sunt obligate să plătească CASS, Suciu a răspuns că „nu se pune problema în termeni de demisie”.

„Guvernul ia în calcul modificări mai multe legate de Codul Fiscal la capitolul contribuţii sociale. Nu soliciţi contribuţii unei persoane care nu are venituri. Alta ţine de cum soliciţi contribuţiile de sănătate persoanelor care au venituri ocazionale mult mai mici decât salariul minim. Ceea ce vom încerca în perioada imediat următoare este să clarificăm acest caracter de obligativitate al contribuţiei, aşa încât să nu fim în situaţia în care persoane care într-adevăr sunt fără venituri să încalce principiul justei aşezări a sarcinii fiscale”, a declarat Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, potrivit Mediafax.

„Vom face până la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât şi constituţional, pentru că şi din punct de vedere constituţional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei aşezări a sarcinii fiscale. (…) Costurile de implementare, aşa cum rezultă ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decât veniturile care ar rezulta, aşa încât se pune la modul serios întrebarea dacă se susţine din acest punct de vedere articolul”, a precizat Suciu.

Anunţul a fost făcut în contextul în care secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş declara recent că este inadmisibil să existe atât de multe persoane „fantomă”- trei milioane – care nu au declarat niciun venit şi nu există din punct de vedere fiscal. El spunea că aceste persoane vor avea o „surpriză” în 2016, pentru că, potrivit Codului Fiscal, vor trebui să plătească contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat.

Întrebat fiind de jurnalişti dacă prim-ministrul i-a cerut demisia secretarului de stat Gabriel Biriş, Dan Suciu a precizat că premierul Dacian Cioloş nu-l va demite pe Gabriel Biriş.