7 cluburi, restaurante sau baruri au fost închise de pompierii olteni şi au fost sancţionate, de aceştia, cu amenzi ursturătoare, după modificarea legislaţiei. Dispoziţiile au avut la bază nereguli grave descoperite de inspectorii ISU, la verificările făcute în urma tragediei din clubul bucureştean. Patronii au contestat deciziile primite şi, în trei cazuri, au avut câştig de cauză.
Pompierii au primit undă verde de la Guvern, după tragedia din Colectiv, prin HG 915/2015, să aplice sancţiunea supremă pentru localurile în care se constată că încalcă grav cerinţele de securitate la incendiu, periclitând vieţile celor care le calcă pragul- închiderea temporară până la intrarea în legalitate. 7 astfel de obiective, din categoria cluburilor, barurilor şi restaurantelor din Slatina, Balş, Corabia şi Caracal, la care se adaugă un centru comercial, s-au trezit cu lacătul pe uşă, dar şi cu amenzi usturătoare- de câte un milliard de lei vechi, care plătite în 48 de ore s-au redus la câte 30.000 de lei.
Cum la orice lege se găseşte şi o chichiţă legislativă care să asigure portiţa de ieşire, majoritatea patronilor au recurs la solicitarea în instanţă de ordonanţe preşedinţiale care să le redeschidă afacerile. Trei au şi avut câştig de cauză, după ce au contestat la judecătorie procesele-verbale de constatare a contravenţiei încheiate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt în urma controalelor efectuate.
Localuri din Balş şi Caracal, redeschise doar de Sărbători
Printre cei care au obţinut avizul magistraţilor de redeschidere se numără şi societatea Catrel Procom Balş, care a obţinut înlăturarea sigiliului de pe sala de festivităţi „Arogance” ce funcţionează în cartierul Corbeni, dar şi localul societăţii Marcel SRL Caracal. Cele două obiective au funcţionat doar până la începutul acestui an, perioadă până la care au solicitat judecătorilor redeschiderea, în prezent fiind resigilate până la remedierea deficienţelor constatate de către pompieri.
Ambasador a câştigat prima rundă
Pe 5 decembrie, ISU Olt constata la restaurantul Ambasador din Slatina, administrat de SC Ciucă SNC, nereguli prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți. Aşa că pompierii iau măsura opririi funcţionării, măsură care a fost contestată de către patron. Localul a fost redeschis, Judecătoria Slatina suspendând ordonanţă preşedinţială decizia ISU, iar Tribunalul Olt considerând corectă decizia judecătorilor.
Prima rundă a fost astfel câştigată de patron, care a prezentat în instanţă documente şi facturi din care reiese că a efectuat investiţii menite să remedieze problemele semnalate de pompieri. Urmează a doua rundă, în care se judecă procesul-verbal de contravenţie, patronul atacând atât decizia de închidere, cât şi amenda uriaşă prevăzută de legislaţie. Dacă ISU câştigă, localul se va resigila până la intrarea în legalitate, adică până la obţinerea avizului şi autorizaţiei pe investiţiile făcute. Potrivit legislaţiei, patronul ar fi trebuit să solicite Isu aviz înainte de demarararea lucrărilor, urmând apoi să solicite autorizaţie după finalizare. Deşi a redeschis uşile Ambasadorului, ordonanţa preşedinţială obţinută este valabilă doar până la soluţionarea definitivă a plângerii contravenţionale împotriva procesului verbal de sancţionare contravenţională.
Reamintim că ISU Olt a aplicat la finalul lui 2015 localurilor prinse că funcţionează fără a asigura măsurile de securitate la incendiu nu mai puţin de 136 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 1.165.000 lei.
Incendiul din Colectiv, care a generat toate aceste controale şi măsurile de închidere s-a soldat cu decesul a 63 de tineri.