Atenţie, şoferi: Rutiera scoate în stradă 185 de poliţişti!

382

Începând de mâine şi până pe data de 27 decembrie, străzile judeţului vor fi împânzite de poliţişti vigilenţi la toate problemele din trafic. Inspectoratul de poliţie Judeţean Olt anunţă că în stradă vor fi scoşi nu mai puţin de 185 de poliţişti cu atribuţii pe linie rutieră, care vor dubla vigilenţa colegilor din dispozitivul curent.
„Poliţiştii rutieri vor fi prezenţi pe principalele artere, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, şi vor intensifica activităţile specifice, potrivit competenţelor, pentru limitarea excesului de viteză şi pentru depistarea celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, pentru a preveni accidentele rutiere, precum şi pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente grave de circulaţie, poliţiştii vor organiza, în mod sistematic, acţiuni punctuale.”, avertizează comisar-şef Claudia Rdu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
Pentru a evita amenzi de sărbători, dar şi implicarea în eventuale accidente, şoferii trebuie să respecte următoarele recomandări ale poliţiştilor:
– să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.
– având în vedere condiţiile meteo (ploi), înainte de a pleca, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgeţi!
– nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge.
– luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri.
– să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană.
– conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari.
– să respecte regulile de circulaţie la trecerile la nivel cu calea ferată
– pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.