Aleşii locali primesc pensii speciale în prag de sărbători

153

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, a decis Senatul.

Forma legii aşa cum a trecut de Cameră a fost modificat prin mai multe amendamente propuse de PSD direct în plen. Unul dintre acestea prevede ca aleşii locali trebuie să aibă cel puţin un mandat pentru a beneficia, la împlinirea vârstei de pensionare, de pensia specială, şi nu doar doi ani în funcţie aşa cum era prevăzut iniţial.

Amendamente aduse:

Un prim amendament aprobat de plenul Senatului la proiectul de act normativ privind pensiile aleşilor locali prevede modificarea articolului 32, indice 1, alineat (1), cu următorul cuprins: „primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate, după caz, în anexele 5 şi 6, din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau al vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limita de vârsta dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat”.

Un alt amendament prevede ca „indemnizaţia pentru limita de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean”.

Un al treilea amendament formulat de senatorul Denes şi votat în plen prevede ca „primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limita de vârstă şi care au ocupat până la vârsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limita de vârsta prin alte acte normative au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii”.

De asemenea, printr-un alt amendament a fost modificat articolul 2 alineatul (1) al proiectului de lege, cu următorul cuprins: „de indemnizaţia pentru limita de vârsta prevăzută la articolul 32 indice 1, alineat 1, din Legea 393/2004 cu completarea adusă prin prezenta lege şi în aceleaşi condiţii, beneficiază şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii ai Consiliilor judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a prezenţei legi calitatea de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean”.

La momentul în care senatorii liberali au anunţat că părăsesc sala de plen, câţiva senatori au strigat către aceştia: „Duşmanii primarilor!”

Proiectul este semnat de 29 de deputaţi şi senatori de la mai multe partide, majoritatea PSD şi UDMR şi, potrivit acesta, nu vor beneficia de pensie specială primarii care au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă de acorda în limita a trei mandate şi de calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară, aceeaşi formulă de calcul că şi la parlamentari, indemnizaţie care însă nu este identică la toţi aleşii locali, depinzând de mărirea localităţii. Salariul unui primar variază între aproximativ 2000 lei pe lună la o comună şi circa 5000 lei cât ar avea primarul Capitalei.