Cu sufletul departe, în prag de sărbători

270

Le aud vocea la telefon, unii îi văd pe internet, însă unii nu mai ştiu nimic de ei şi-i privesc doar în fotografii. Este vorba de copiii cu părinţi plecaţi în străinătate, cărora cel mai bun cadou pe care i le-ar putea aduce Moş Crăciun este doar prezenţa mamei şi tatălui alături de ei. Sunt aproape 5000, o statistică pentru a cărei realizare a fost nevoie de trei luni de zile (20 septembrie- 30 noiembrie), la care au muncit consilierii psihopedagogi din cabinetele şcolare de asistenţă psihopedagogică, inspector şcolari, consilieri educativi, profesori diriginţi.

Nu sunt doar cifre într-un proiect, ci suflete pe care îi chinuie dorul de părinţi, a căror lipsă lasă o amprentă emoţională puternică. Aceşti copii vor fi consiliaţi împreună cu cei în grija cărora au rămas, li se va monitoriza situaţia şcolară şi vor fi implicaţi în tot felul de activităţi extraşcolare.
Prin această centralizare, prima evidenţă clară din judeţ, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Olt a bifat prima etapă din cadrul proiectului educaţional judeţean „Singur acasă”. Colectarea datelor despre copiii ai căror părinţi sunt în prezent plecaţi să muncească în străinătate este estimativă, nu toţi copiii declarând situaţia reală din familie, iar 20 de unităţi de învăţământ din judeţ au ignorant solicitarea CJRAE şi Inspectoratului Şcolar.
Cifrele sunt îngrijorătoare, din care reiese că 4.707 copii cresc, suferă, se bucură, fac progrese sau deviază de la calea dreaptă, departe de privirile, alinările, încurajările sau îndrumările celor care le-au dat viaţă. Mai grav, 1778 dintre ei sunt lipsiţi de prezenţa ambilor părinţi, rămânând acasă în grija rudelor sau a unor persoane străine. Unii sunt abandonaţi şi ajung în sistemul de protective.

“Era o zi rece şi ploioasă de septembrie când, o fetiţă de 9 ani rugase pe cineva să îi dea voie să mă sune şi să îmi spună că mai are două surori mai mici, sunt singure acasă, căci mama plecase în străinătate, e frig, nu au mâncare şi mă roagă să vin să le iau de acolo. Sunt 3 ani de atunci. Sunt încă la noi! Frumoase, inteligente şi speciale, ca toţi copiii noştri!”, ni s-a confesat Rădiţa Piroşca, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt.
Povestea tristă a celor trei micuţe poate fi repetată oricând, fără însă ca acei copii să aibă curajul sau să ştie să ceară ajutor. Şi asta pentru că, din teamă, ignoranţă sau neştiinţă, mulţi părinţi aleg să caute de lucru peste hotare fără însă a anunţa autorităţile, aşa cum cere legea. Datele proiectului “Singur acasă” arată că 2239 de copii din mediul urban şi 1798 din rural nu sunt luaţi în evidenţele Serviciului de Protecţie Socială, declarând în acte “abandonul” copiilor doar 70 de părinţi în urban şi 209 în rural.

Potrivit specialiştilor, este foarte important ca toţi factorii responsabili de creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor să conştientizeze consecinţele ce pot să apară în urma acestei separări, atât din punct de vedere fizic, cât mai ales psihic şi emoţional. Scopul proiectului „Singuri acasă” nu este numai acela de a fi identificaţi copiii, ci şi includerea lor în programe de consiliere individuală sau de grup şi implicarea în proiecte de voluntariat, concursuri de dans, muzică, competiţii sportive. „ Vor fi consiliaţi nu numai copiii, ci şi cei în grija cărora sunt. Intenţia este ca şcolile să organizeze activităţi cu caracter cultural-educativ, care să promoveze şi să întreţină spiritul de echipă, colaborarea şi susţinerea. Se va urmări şi îmbunătăţirea randamentului şcolar şi a performanţelor şcolare. Cazurile izolate, cu comportament diferit, au beneficiat de consiliere. În general, la copiii mici, din ciclurile primar şi gimnazial, se întâlnesc schimbări la nivel emoţional, fiind total dependenţi de părinţi. Nu există comparaţie faţă de colegii care au, în special, mama acasă. La liceeni, am întâlnit schimbări de comportament, date mai ales de anturaj, de lipsa unei supravegheri stricte şi a unui sfat”, spune profesorul sociolog Speranţa Mihalcea, responsabil de proiect.

Alte date statistice:
– copii cu mama plecată: 1503 urban, 1233 rural;
– copii cu tatăl plecat: 1648 urban, 1305 rural;
– în grija mamei: 1069 urban, 744 rural;
– în grija tatălui: 537 urban, 474 rural;
– situaţie şcolară în creştere: 288 urban, 266 rural;
– situaţie şcolară în scădere: 322 urban, 210 rural.
– Elevi cu părinţi plecaţi, pe nivel de unitate de învăţământ: 158 preşcolar, 1605 primar, 1583 gimnaziu, 1361 liceu.