Vâlcov, la detectorul de minciuni

193
Rand pe rând foştii coaboratori ai lui Vâlcov îl trădează, declarând anchetatorilor şi magistraţilor ,,mişmaşurile" sale

 La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc, astăzi, un nou termen în primul dosar al fostului ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov. La dosarul cauzei, procurorii DNA au depus o serie de documente iar magistraţii l-au audiat, timp de mai multe ore, pe principalul denunţător Theodor Berna. El le-a povestit magistraţilor, cu lux de amănute, cum a debutat şi a decurs ,,afacerea” firmei sale cu primăria Slatina. Totul s-a făcut în prezenţa lui Vâlcov.

,,Îl cunosc pe domnul Vâlcov din 2009…” şi-a început Berna mărturisirea. El le-a spus magistraţilor ce i-a promis lui Vâlcov pentru a reuşi să obţină una din cele trei contracte pentru care municipalitatea slătineană sub conducerea fostului ministru urma să organizeze licitaţia în vederea stabilirii firmei constructoare.

,,După ce i-am spus ce vreau şi care este procentul din contract cu care-l voi răsplăti, mi-a promis că va  face tot ce depinde de el pentru a mă ajuta. Şi a făcut-o. Întâlnirile erau aproape regulate şi se desfăşurau la un interval aproximat la o lună şi jumătate. Banii i-a luat personal de la mine şi i-a băgat în buzunarul interior al sacoului”, le-a povestit patronul de la Tehnologica Rodion magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Spusele lui Berna sunt susţinute de rezultatul tetului cu detectorul de minciuni, care arată că Vâlcov a minţit atunci când a negat că s-a întâlnit cu patronul de la Tehnologica la sediul societăţii, consideră procurorii DNA care au depus, în acest sens, concluziile specialistului de la detector. Ei au mai precizat că, fostul ministru ar fi solicitat ulterior un acord de înţelegere, predându-le procurorilor şi câteva eci de tablouri achiziţionate din abnii încasaţi sub formă de mită de la Berna. Solicitarea a fost însă respinsă de procurori, au mai susţinut ei.

Totul s-a întâmplat în prezenţa lui Vâlcov şi a apărătorilor săi, la fel ca şi la termenul trecut când la bară a fost chemat şi a dat declaraţii Lucian Şuşală, fostul şofer la ex-ministrului de la Finanţe. El a refăcut atunci, în faţa judecătorilor, traseul tablourilor celebre din galeriile de artă şi până în casa fostului ministru, acolo unde au ajuns să fie ascunse sub pereţi falşi.