Restaurantele oltene închise de pompieri, de sărbători

477

În ultimele trei zile, pompierii olteni au pus sigiliu pe tot atâtea restaurante din judeş, câte unul din Slatina, Corabia şi Balş. Decizia vine la scurt timp în care au procedat la fel cu două localuri din cele două municipii ale judeţului dar şi două firme din reşedinţa Oltului.

În baza planului de măsuri privind controalele de prevenire a situaţiilor de urgenţă la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf și săli de spectacole, în perioada 07 – 15.12.2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt a organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni de control. Toate activităţile desfăşurate de pompieri au avut ca scop asigurarea unui climat de siguranţă în rândul cetăţenilor şi promovarea unei culturi de securitate la incendiu în rândul populaţiei.
S-au executat un număr de 25 de acţiuni inopinate de control în localităţile Slatina, Caracal, Corabia şi Balş. În cadrul controalelor, inspectorii de prevenire au depistat 108 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 18 dintre acestea fiind soluţionate pe timpul controalelor. Pentru neregulile constatate au fost aplicat 30 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 377.000 lei. Acţiunile de control au fost desfăşurate cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţiei şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Principalele nereguli identificate în teren au constat în: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu – 15 operatori, deficienţe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor – 25 de operatori, neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului – un operator, nereguli din punct de vedere al prevenirii situațiilor de urgență, având caracter tehnic (instalaţii electrice exploatate cu deficienţe, limitarea propagării focului, etc.) – 16 operatori.

La trei obiective din Slatina, Balş şi Corabia (n.r.Roky din Slatina, Arrogance Ballroom din Balş şi Martelli Ristorante din Corabia ), controlate în intervalul 07-15.12.2015, au fost constatate nereguli prevăzute de Hotărârea de Guvern nr.915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi. În aceste cazuri, a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării, până la intrarea în legalitate.

Speriaţi de amenzile usturătoare, patronii cer să fie autorizaţi ISU

În domeniul avizării-autorizării, de la începutul anului până în prezent au fost înregistrate 530 de cereri pentru eliberarea avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu/protecție civilă sau pentru emiterea de puncte de vedere. În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere considerabilă a cetățenilor care au vizitat punctul de lucru cu publicul pe linia avizării/autorizării, de la 01 noiembrie până în prezent fiind depuse 193 de cereri pentru emiterea avizelor/autorizațiilor sau punctelor de vedere, față de 337 depuse până la 01 noiembrie.

În perioada 01.01-30.11.2015, structura de specialitate a emis 76 de avize și 32 de autorizații de securitate la incendiu. Cetățenii care doresc să depună cereri pentru avize/autorizații sau să solicite informații despre documentele necesare pentru obținerea avizului/autorizației de securitate la incendiu, se pot adresa compartimentului specializat în zilele lucrătoare între orele 09.00-14.00. Compartimentul avizare-autorizare își desfășoară activitatea în cadrul Inspecției de Prevenire, la sediul I.S.U. Olt din municipiul Slatina, Strada General Aurel Aldea nr. 1