Candidat oficial al social-democraţilor pentru fotoliul de primar al Slatinei, deputatul Emil Moţ, a demarat seria de măsuri populiste, menită să-i atragă voturile slătinenilor.
Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, preşedintele PSD Slatina a prezentat amendamentele pe care echipa sa de consilieri locali le va propune la următorul proiect de hotărâre privind stabilirea valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale, şi altor taxe asimilate pentrul anul 2016. Amendamentele vizează scăderea între 5- 90% a unor „biruri” sau menţinerea la nivelul acestui an a altora, candidatul social-democrat fiind sigur că acestea se vor regăsi în noua hotărâre de consiliu local, formaţiunea sa politică deţinând majoritatea.
Acesta a explicat că scăderea taxelor şi impozitelor va avea un impact bugetar de doar 2,3 milioane lei, reprezentând 2,28% din bugetul total al Slatinei.
„Proiectul a stat în transparenţă 30 de zile pe site-ul municipalităţii, iar după consultări ale noului Cod Fiscal care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, eu împreună cu echipa am stabilit nişte amendamente privind scăderea impozitelor şi taxelor de anul viitor, care sunt convins că vor trece prin Consiliul Local. Avem majoritatea şi facem un lucru bun pentru cetăţeni. Am lucrat cu experţi la realizarea acestor valori şi am încercat să mergem pe minimul Codului Fiscal.”, a declarat Emil Moţ.
Iată scăderile propuse de PSD-işti:
– Impozitul pe clădiri: persoane fizice- minus 8,62% şi o bonificaţie de 10% faţă de 7% în acest an. Mai mult, proprietarii mai multor locuinţe nu vor mai fi impozitaţi în plus (50% la a doua locuinţă, 150% la a treia, etc.), ci normal, ca şi cum ar fi o singură locuinţă. La persoanele juridice- clădiri rezidenţiale: de la 1,8% din valoarea contabilă în 2015, se propune o scădere de cinci ori a valorii, rezultând un impozit de 0,3%. Mai mult, dacă pentru clădirile neevaluate până la 2 ani se percepe acum 12%, iar pentru cele neevaluate până la 5 ani 36%, în 2016 cota propusă de Moţ pentru ambele categorii este de 7,5%.
– Impozitul pe terenuri: minus 31% zona A şi minus 35% pentru B,C şi D. Pentru extravilane, scăderea propusă este de 9% pentru toate categoriile. Pentru persoane juridice, impozitele se menţin la nivelul din acest an.
– Taxe şi impozite auto: persoane fizice- scădere cu 5% pentru auto de până la 2600 cm cubi, cu 20% pentru cele cuprinse între 2600-300cmc, peste 3000, autobuze, microbuze, autocare şi cele peste 12 tone; pentru tractoare- minus 22%, iar pentru vehicule hibrid minus 90%. Pentru persoane juridice: auto până în 1600cmc- minus 12%, 1600-2000cmc –minus 16%, 2000-2600cmc- minus 15%, iar pentru celelalte categorii- minus 20%.