Se caută sute de culegători de mazăre în Danemarca şi Portugalia

421

Oltenii care doresc să lucreze în agricultură în străinătate, cu contract de muncă, au o nouă ofertă, la cules de mazăre: 100 de locuri de muncă pentru Portugalia- în perioada 1 martie- 1 iunie şi 300 de locuri în Danemarca- 1 iunie- 1 septembrie. Cerinţele impuse de angajatorul danez sunt: vârsta minimă – 18 ani, cunoştinţe de limba engleză – nivel minim, muncă fizică grea, indiferent de climă, experienţa în muncă agricolă constituie un avantaj.
“CV-urile model EUROPASS trebuie trimise, până pe data de 1 februarie 2016, în limba engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk. Selecţia va fi organizată la mijlocul lunii februarie în Oradea şi Timişoara. Preselecţia persoanelor care au aplicat se face telefonic sau prin e-mail de către angajator. Invitarea la selecţie a persoanelor preselectate de către angajatorul danez se va face în timp util de consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor și/sau Timiș. Detalii referitoare la data, locul şi programul selecţiei vor fi trimise numai persoanelor invitate. Nu sunt admise alte persoane la interviu. Instrucțiunile de aplicare se găsesc pe website-ul: www.My-greenpeas.com. Cei interesaţi pot găsi informaţii supIimentare pe site-ul ANOFM: www.eures.anofm.ro sau la sediul AJOFM OLT, Compartiment EURES, telefon: 0249/411002.”, explică Elena Ţane, consilier EURES din cadrul AJOFM Olt.

Cazare la cort sau cu coleg de apartament

Transportul dus-întors în/din Danemarca sau Portugalia este în sarcina lucrătorului.

Cazarea lucrătorilor în Danemarca se va face în corturi aduse de aceştia, în camping fiind disponibile bucătărie, sală de mese, toalete, dușuri, mașini de spălat, TV și internet . Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este 4,5 euro și acoperă inclusiv gazul, apa și electricitatea. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziția lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană. Opțional, lucrătorii pot să își aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă.
În Portugalia, cazarea se va face în apartamente cu 1 – 4 camere, cu bucătărie, toaletă și duș, de obicei două persoane într-o cameră. Taxa de cazare platită de lucrător/zi este de 2 euro și nu acoperă costul gazului și electricității, care trebuie plătit, conform consumului, de lucrător. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de angajator.

După muncă, şi răsplată

Programul de lucru va fi de şase zile pe săptămână. Munca începe devreme dimineața și se termină în jurul prânzului.
În ambele ţări, plata se face în funcţie de cantitatea recoltată. Salariul în Danemarca este în jur de 0.6 euro/kg +12,5% bani de concediu. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației daneze. În Portugalia, sSalariul minim pe lună pentru 172 de ore de lucru este de 690 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg/lună, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,35 euro/kg, ca bonus la salariul minim. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislatiei portugheze.