Ioan Oltean poate fi reținut

238

Deputații au încuviințat cererea DNA de reținere și arestare a lui Ioan Oltean, cu 186 de voturi pentru şi 111 impotrivă. Aleşii au respins, prin lipsa majorității celor prezenti, cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării a liberalului Cătălin Teodorescu.Din acest moment, Ioan Oltean poate fi dus în fața judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Înaintea votului,  Ioan Oltean le-a transmis colegilor săi deputați, în şedinţa în care se discuta ridicarea propriei imuntăți, că solicitarea DNA este în conflict cu democraţia, statul de drept şi justiţia, dorind să probeze netemeinicia cererii de reținere și arestare.

„Este regretabil ca, după 25 de ani de muncă în politică, după 21 de ani ca membru al Parlamentului României, de aproape 10 ani ca vicepreședinte al Camerei Deputaților, să vin în fața dumneavoastră într-o asemenea postură. Vă cer scuze pentru această stare de fapt”, a spus Ioan Oltean, în discursul său de apărare în fața colegilor.

El a mai spus că intervenţia sa nu este o pledoarie pentru nevinovăţia sa, pe care şi-o va demonstra cu probe în faţa anchetatorilor, ci doreşte să prezinte argumente din care să rezulte netemeincia solicitării DNA.

Aleșii l-au salvat însă pe deputatul Cătălin Teodorescu. În cazul său, ererea DNA de reținere și arestare, a fost respinsă deoarece nu a primit 50%+1 din numărul de parlamentari prezenți. Cererea a primit doar 153 de voturi pentru si 110 impotriva. Era nevoie de 157 voturi pentru, întrucat la vot au fost prezenți 312 deputați.