După Mihai Trade, pompierii închid un restaurant din Slatina şi un club din Caracal

787

A trecut mai bine de o lună de zile de la tragedia din Colectiv, timp suficient pentru ca patronii olteni să ia măsuri pentru a se pune în legalitate din punct de vedere al respectării normelor de securitate la incendii. Din păcate, mulţi ignoră aceste norme, punând cu bună ştiinţă în pericol propriile afaceri, sănătate sau chiar viaţa angajaţilor şi clienţilor lor. Controalele pompierilor olteni continuă şi scot la iveală persistenţa neregurilor în locaţiile din judeţ cu aglomerări de persoane. Pentru unele nereguli s-a găsit rezolvare chiar în timpul controlului, altele au fost sancţionate cu amenzi, în cazul a patru locaţii cu încălcări grave ale siguraţei la incendiu fiind luată măsura închiderii activităţii până la remedierea problemelor. Astfel, pompierii au pus lacătul de uşa depozitului Mihai Trade din Slatina,aparţinând a două societăţi, pe uşa restaurantului Ambasador din Slatina, dar şi a unui club din Caracal.
“În baza planului de măsuri privind controalele de prevenire a situaţiilor de urgenţă la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf, săli de spectacole și centre comerciale din judeţ, în perioada 23 noiembrie – 6 decembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt a organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni de control. La patru obiective din Slatina și Caracal, au fost constatate nereguli prevăzute de Hotărârea de Guvern nr.915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți. În aceste cazuri, a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării, până la intrarea în legalitate.”, declară plutonier major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
Pompierii au efectuat, cu spijinul poliţiştilor şi jandarmilor, 31 de acţiuni inopinate în localităţile Slatina, Scornicești, Caracal, Corabia, Balș, Valea Mare, Gostavățu, Crîmpoia, Izbiceni şi Osica de Sus. Inspectorii de prevenire au depistat 146 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 16 dintre acestea fiind soluționate pe timpul controalelor. Au fost aplicate 58 de amenzi, în valoare de 303.300 lei.
Principalele nereguli identificate au constat în: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, deficiențe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului, nereguli din punct de vedere al prevenirii situațiilor de urgență, având caracter tehnic (instalații electrice exploatate cu deficiențe, limitarea propagării focului, etc.)