Premierul a primit mandat de la preşedinte să reprezinte România la Consiliul European de iarnă de la Bruxelles. Mandatul lui Dacian Cioloş va fi discutat întâi şi în Parlament, unde ar putea chiar să sufere modificări. Este o premieră pentru România, pentru că în ultimii ani şeful statului, indiferent că a fost Traian Băsescu sau Klaus Iohannis, a preferat să meargă el însuşi la această întâlnire.

Mandatul cu care va merge Dacian Cioloș la Consiliul European se referă la migrație, lupta împotriva terorismului, securizarea frontierelor europene și situația din estul Ucrainei. Toate aceste teme vor fi analizate de parlamentari, înainte ca premierul să meargă la Bruxelles.

Membrii comisiilor de afaceri europene pot modifica mandatul premierului.

Anca Boagiu, preşedintele comisiei pentru afaceri europene din Senat: „Dacă mandatul nu va fi modificat în urma dezbaterilor din comisii, acela e mandatul, se votează şi pleacă cu el, dacă va suporta modificări atunci intră la vot în plenul Parlamentului”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că ar fi trebuit să existe o dezbatere în plen indiferent de decizia comisiilor.

Călin Popescu-Tăriceanu: „E o practică greşită, care încalcă şi legea, şi ceea ce spune Curtea Constituţională. Decizia birourilor permanente reunite e una greşită şi diminuează funcţia şi rolul parlamentului ca for de dezbatere”.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la reuniunea Consiliului European care va avea loc la Bruxelles pe 17 şi 18 decembrie. În trecut, reprezentarea României la Bruxelles a fost motiv de ceartă între Traian Băsescu şi Victor Ponta. Fostul preşedinte l-a delegat o singură dată pe fostul premier, la Consiliul European din 22 mai 2013. De atunci, şeful guvernului nu a mai participat la reuniunile liderilor UE.