Zi specială pentru cele 19.241 de persoane cu dizabilităţi din Olt

183

Astăzi este ziua lor, a celor care zilnic luptă cu starea lor fizică sau psihică ce le limitează activitatea, dar şi mentalitatea semenilor. Este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, o zi în care ar trebui să neexprimăm solidaritatea şi respectul pentru aceste persoane.
„Această zi a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite în 1992, pentru a motiva populația să înțeleagă efectele dizabilitatilor și pentru a combate discriminarea. ONU dorește ca întreaga lume să devină mai responsabilă în ceea ce privește integrarea persoanelor cu dizabilități în societate. Nu lipsa sau prezența unei dizabilități îi face pe oameni deosebiți, ci caracterul, munca, talentul și aptitudinile. Urăm pe acastă cale un călduros ”La mulți ani!” și multă sănătate acelor persoane care ne arată zilnic că în spatele dizabilității se ascunde puterea de a-și păstra demnitatea și optimismul, dincolo de orice problemă.”, declară Rădiţa Piroşca, directorul Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt.
La nivelul judeţului Olt sunt 19.241 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 17.745 adulţi. Instituţionalizaţi avem 462 de adulţi în centrele de la Slatina, Spineni, Corabia, Şopârliţa, Drăgăneşti, Cezieni şi Caracal, 108 copii în căsuţele de tip familial şi 164 de copii în plasament la asistenţi maternali.
Pentru că sunt persoane a căror deplasare nu este uşoară, iar vremea rece nu le este favorabilă, persoanele instituţionalizate din Olt îşi serbează uziua de regulă în aprilie, în cadrul campaniei „Toţi diferiţi, toţi egali”, unde îşi arată talentul şi măiestria. Astăzi, ziua lor este serbată în centre şi căsuţe, cu mese festive, programe artistice, împreună cu prieteni care le aduc cadouri și bucurie în suflet. Fiecare centru şi căsuţă are încheiate parteneriate cu şcoli şi licee din localitatea respectivă, iar elevii vin şi le prezintă spectacole acestor persoane. La Şopârliţa şi Drăgăneşti, copiii din centre sunt cei care le oferă, la rândul lor, vizitatorilor, spectacole.