Intrarea în legalitate sau demolarea şarpantelor şi balcoanelor ce pot deveni oricând, la o rafală de vânt, un pericol pentru slătineni s-a transformat într-un dialog al surzilor. Primăria ameninţă cu demolarea, iar proprietarii se fac că „plouă”. În ultimii cinci ani s-a reuşit intrarea în legalitate a doar jumătate din construcţiile depistate cu nereguli. Mai mult, instanţa a anulat amenzile de intrare în legalitate aplicate de Poliţia Locală, scăparea proprietarilor fiind o prevedere legală ce stipulează că dacă au construit în urmă cu mai mult de trei ani, nu mai pot fi sancţionaţi. Mai grav este faptul că aceste construcţii pun pun în pericol proiectul municipalităţii de reabilitare termică a blocurilor pe fonduri europene, primăria riscând să piardă finanţarea.
Pentru a rezolva problema şarpantelor şi balcoanelor construite ilegal, fiecare proprietar încropind, după posibilităţi, un acoperiş evitând costurile şi hârţăgoria autorizaţiei, Primăria Slatina a recurs în 2010 la soluţia emiterii de somaţii pentru demolare. Decizia a fost luată de edili după ce s-a constatat la un control al primăriei, efectuat după ce două acoperişuri au aterizat în stradă pe străzile Văilor şi Tipografului, zburate de vânt şi au spitalizat o femeie, că pe blocurile din oraş sunt construite 1200 de acoperişuri şi şarpante, dintre acestea 287 nu sunt autorizate, iar 312 nu respectă autorizaţiile şi normele în construcţii. După cinci ani, problema încă există, ea fiind rezolvată în procent de doar 57%. „La începutul anului, aveam 280 de şarpante construite ilegal, în prezent avem 160 de cazuri. Primăria Slatina trage un semnal de alarmă către proprietarii de şarpante ilegale construite la blocuri care urmează să fie termoizolate din fonduri europene, să intre în legalitate, primăria riscând altfel să piardă finanţarea. În momentul în care şi-au dat acordul pentru intrarea blocului lor în programul de reabilitare termică pe fonduri europene, slătinenii şi-au luat şi angajamentul că vor intra în legalitate, până la începerea lucrării. Este vorba de peste 90 de blocuri la care lucrările trebuiau finalizate până la sfârşitul acestui an. Primăria le-a dat două opţiuni: fie să intre în legalitate şi să obţină autorizaţie, ceea ce n-au făcut, fie să-şi demoleze singuri construcţiile- pericol”, declară Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Nerespectarea avertizării administraţiei locale se poate lăsa cu sancţiuni contravenţionale grele, amenda pentru lipsa autorizaţiei fiind între 1000- 100.000 de lei, iar ce apentru nerespectarea autorizaţiei între 3000- 10.000 de lei. „Anul acesta, avem o singură sancţiune neachitată şi necontestată, iar 16 proprietară de şarpante către care s-au emis somaţii s-au conformat măsurilor dispuse”, declară Adrian Pop, şeful Poliţiei Locale Slatina.
Cu şarpanta, în instanţă
„Primăria i-a avertizat şi amendat pe răuvoitori, însă instanţa a anulat procesele-verbale de amendare”, spune Manea. Ameninţarea cu amenda se loveşte de o chichiţă legislativă, învăţată rapid de proprietari. Potrivit legii, nu se mai poate aplica o sancţiune proprietarilor care au construit în urmă cu mai mult de trei ani de zile. Este de ajuns ca aceştia să aducă un martor care să declare că şarpanta cunoscutului lor are o vechime mai mare de trei ani, iar instanţa îl scapă de amendă. Prevederea legală vine să facă dreptate proprietarilor care au construit în perioada în care autorizaţiile erau eliberate fără obligativitatea de a completa construcţia cu burlane până la sol, parazăpezi sau jgheaburi pe toată distanţa.