România, în faţa primului atentat terorist

218
Primul atentat terorist din România a fost dejucat de autorităţi

Un posibil atentat pus la cale de un membru al organizației naționalist-extremiste maghiare Mișcarea de Tineret 64 de Comitate, din România, a fost dejucat de autoritățile de la Bucureşti. La locuința lui Beke Attila Istvan, presupusul atentator, s-au găsit materiale pentru un dispozitiv exploziv improvizat.

“La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie. Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţi.”, se arată în comunicatul procororului care instrumentează cazul.

”Miscarea Tinerilor din 64 de Comitate” a fost înfiinţtata în aprilie 2001, în Ungaria, de catre tineri maghiari cu orientare de dreapta şi are ca obiectiv “obţinerea autonomiei maghiarilor din bazinul Carpatic, dar şi prezentarea nedreptatilor cauzate de Tratatul de pace de la Trianon”.