Peste 300 de gospodării, afectate de inundaţii. S-a emis cod portocaliu

117

Toate cursurile de apă din judeţul Olt sunt vizate, începând de astăzi şi până duminică, de creşteri de debite şi depăşiri ale cotelor de apărare.  Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a primit o avertizare meteo cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru intervalul 27 noiembrie, ora 18.00 – 28 noiembrie, ora 12.00,  cu cantităţi de apă vor depăşi 20 – 25 l/mp şi izolat 40 – 50 l/mp. De asemenea, au mai fost emise două avertizări hidrologice: cod galben-  perioada 27 noiembrie, ora 14.00 – 29 noiembrie, ora 16.00, iar cea de-a doua, cod portocaliu, pentru intervalul 28 noiembrie, ora 03.00 – 29 noiembrie, ora 06.00.

„Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. În județul Olt sunt vizate toate cursurile de apă. Avertizările au fost trimise Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din județ și instituțiilor care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. La sediul ISU Olt, începând din această seară, se va activa Grupa Operativă Județeană care are în componență specialiști din cadrul ISU Olt, Prefecturii Olt, Inspectoratului de Poliției Olt și Inspectoratului de Jandarmi Olt. Aceasta își va desfășura activitate până la expirarea codului portocaliu”, menţionează ISU Olt, într-un comunicat remis redacţiei.

Sute de gospodării afectate

Până acum, ploile sau scurgerile de pe versanţi au afectat localitățile Șerbănești, Strejești, Schitu, Valea Mare, Crâmpoia, Corbu, Perieți, Găneasa, Movileni și Seaca. În cele zece localități au fost inundate 302 gospodării, 1260 de hectare de teren arabil și pășune, 1,7 km drum județean ( DJ 703, DJ 653, DJ 546 B ), șase km drumuri comunale și străzi, trei podețe afectate și 108 fântâni.

Conform datelor transmise de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, în intervalul 25-26.11.2015, cele mai mari cantități de precipitații au fost înregistrare la posturile pluviometrice din localitățile Drăgănești- Olt- 28 de l/mp, Reșca- 26,4 l/mp și Potcoava- 26 l/mp. Potrivit ISU Olt, pe cursurile de apă din județ nu au fost depășite cotele de apărare.