1 Decembrie la Slatina: fasole cu cârnaţi, muzică şi dansuri populare

435

Dacă Administraţia Prezidenţială a renunţat, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, la recepţia tradiţională organizată de Ziua Naţională, limitându-se doar la parada militară, decizie luată de preşedintele Iohannis în urma tragediilor din Colectiv şi Paris, la Slatina se va sărbători… româneşte. 1 Decembrie va aduce pe esplanadă acţiuni cu specific tradiţional, din care nu vor lipsi fasolea cu cârnaţi şi voia bună. Manifestarea va debuta la ora 9.40 cu intonarea Imnului de Stat al României şi un ceremonial militar și religios, urmat de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Primăria Slatina va distribui, în jurul prânzului, 2000 de porţii de fasole cu cârnaţi, timp în care pe scena de pe esplanadă vor urca nu mai puţin de 53 de ansambluri de dansuri, grupuri vocale şi solişti din tot judeţul.
La ora 13,00, edilii urbei vor întâmpina Trenul Regal care va staţiona zece minute în Gara Slatina, slătinenii având ocazia să salute Altețele Lor Regale Principesa Moştenitoare a României Margareta și Principele Radu al României. Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni organizate de Casa Regală în onoarea zilei de 1 Decembrie pentru a aduce un omagiu și a reface drumul Regelui Carol I de la Turnu Severin, la București, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la fondarea statului român modern.
De Ziua Naţională sărbătorim Marea unire a românilor de la 1 decembrie 1918- unirea Transilvaniei cu România.  Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Din 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.