Diana Monete le-a cântat europarlamentarilor, la Bruxelles

669

Diana Monete, elevă la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” Slatina, a fost ambasadorul Oltului şi al muzicii populare româneşti la Bruxelles. Artista, de doar 12 ani, s-a întors acum câteva zile din Belgia, unde a făcut parte din delegaţia copiilor care au câştigat trofee şi premii I la festivalurile şi concursurile naţionale organizate în acest an.

Prezenţa sa în Parlamentul European în perioada 17- 21 noiembrie, a fost o recompensă oferită de către europarlamentarul Viorica Dăncilă, în urma câştigării locului I la Festivalul Tinereţii de la Mangalia, unde a mai obţinut şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare pe stil gorjean.

La Bruxelles, artista a interpretat în faţa a 49 de europarlamentari ai mai multor ţări din Uniune melodia „Au pornit olteni la coasă”, aceeaşi care i-a şi adus trofeul din Mangalia.

„Am avut emoţii, aşa cum am de fiecare dată când urc pe o scenă. Nu eşti artist, dacă nu ai emoţii. Din delegaţie au făcut parte 45 de copii, dintre care doar două fete am reprezentat folclorul. Am fost foarte încântată de modul cum am fost primiţi şi de reacţia europarlamentarilor la spectacolul oferit de noi, dar şi de bucuria cu care au primit cadourile oferite- obiecte cu specific tradiţional românesc, pliante cu obiectivele judeţului.”, spune Diana.

Obiecte cu specific oltenesc, dăruite europarlamentarilor la Bruxelles
Obiecte cu specific oltenesc, dăruite europarlamentarilor la Bruxelles

Diana Monete cântă de la vârsta de 9 ani, cel care i-a descoperit talentul fiind maestrul Marin Constantin, dirijor al Orchestrei „Doina Oltului”, unul dintre cei mai respectaţi artişti populari din ţară.

„Nu a avut niciun profesor de canto, studia singură. După ce a ascultat-o, maestrul Marin Constantin i-a devenit profesor, învăţând-o primele noţiuni de teorie muzicală. Îi datorăm maestrului premiile obţinute de Diana. De la începutul anului, ia lecţii de canto popular de la îndrăgita solistă Victoriţa Cică, profesor la Palatul Copiilor Slatina. Talentul l-a moştenit de la tatăl ei şi cântă de fiecare dată cu gândul la el, convinsă că o veghează şi o încurajează de acolo de Sus”, spune Ileana Monete, mama artistei.
Diana Monete deţine în palmares 11 diplome şi trofee, cele mai importante obţinute în acest an: Trofeul Festivalului Naţional de la Sibiu, Premiul I la Concursul Naţional de Folclor „Floare de Tei” Corabia şi Trofeul Festivalului Internaţional de la Mangalia.