Oltenii preferă vaccinul împotriva gripei

157

Medicii de familie mai au în frigidere cel mult 4.000 doze de vaccin antigripal pe care să-l administreze pacienților din categoriile la risc, stocul Direcției de Sănătate Publică fiind deja epuizat.

Campania de vaccinare antigripală s-a derulat în acest an în condiții mult mai bune, apreciază reprezentanții Compartimentului Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt, aproximativ 80% din dozele primite în județ fiind deja administrate.

În Olt au sosit aproape 24.500 doze de vaccin antigripal, fiind repartizat unităților medicale și de îngrijire în primă fază, însă cea mai mare cantitate ajungând la medicii de familie, care, cei cu o listă de pacienți foarte lungă și mai ales pacienți din categoriile la risc, au ridicat și câte 200 doze. „La acest moment apreciem că în stocul medicilor de familie mai există cel mult 4.000 doze de administrat. Oricum, în acest an, după mulți ani, vaccinul a venit încă din octombrie, putând fi administrat în perioada optimă. E greu de spus la acest moment dacă Oltul va mai primi o altă tranșă de vaccin“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu. Conform catagrafierii realizate în debutul campaniei de vaccinare, în județ necesarul de vaccin antigripal este de peste 100.000 doze, primindu-se, în două tranșe, nici un sfert din necesar. Cert este că, cel puțin pentru moment, nici solicitări insistente nu există, însă răcirea vremii ar putea înmulți prezentările la medic și solicitările de vaccin.

Că vremea, deși pe alocuri capricioasă, n-a pus prea mari probleme de sănătate, o dovedește și lipsa cazurilor de gripă sau suspiciuni de gripă de la nivelul județului. Altfel, numărul îmbolnăvirilor cu infecții acute respiratorii și pneumonii se menține relativ constant. În ultima săptămână au fost 1.353 de cazuri de infecții respiratorii acute, fiind necesară internarea în 75 de cazuri, și 529 pneumonii (120 tratate intraspitalicesc).