Pepenele verde e fruct, sau legumă? De răspuns depind banii de la APIA

3514

Deși seceta și lor le-a micșorat considerabil profitul, legumicultorii spun că sunt dezavantajați de condițiile impuse pentru accesarea sprijinului care se acordă prin APIA în compensarea pierderilor suferite în acest an, cei care cultivă legume pe suprafețe mai mici de 3.000 metri pătrați, pentru care nu pot solicita sprijin la APIA, fiind excluse și de la această măsură. Producătorii de pepeni galbeni și verzi, sau de porumb zaharat, au în plus o altă problemă: produsele lor au la APIA cod de fructe, iar despăgubirile se acordă pentru legume.

Condițiile în care se acordă în acest an sprijinul pentru producătorii cu pierderi de venit înregistrate din cauza secetei au determinat discuții de tot felul. Mai întâi că banii se acordă după o procedură mult mai complicată comparativ cu celelalte campanii, din anii trecuți, iar acest lucru este lesne de dedus din numărul mic de solicitări înregistrat până la acest moment la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. Legumicultorii, de pildă, au și alte observații de făcut. Nu toți cultivă legume în câmp pe suprafețe mari, comasate, 60-70% dintre micii fermieri, apreciază liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, cultivând parcele de sub 3.000 metri pătrați.

Foarte mulți dintre micii fermieri au culturi pe suprafețe mici, cum le-au moștenit sau au reușit să le cumpere. Ei au un hectar sau mai mult cultivat cu legume, dar asta e suprafața totală, parcelele sunt mai mici. Cred că 50% dintre legumicultori sunt în această situație, iar pentru ei pierderea este foarte mare, vă dați seama, pentru că se acordă 1.400 lei/hectar“, declară Păunel.

Regulile APIA sunt însă clare, pot depune dosare doar cei care au înregistrat în această campanie cerere în condițiile APIA (iar pentru suprafețele sub 3.000 m.p. nu se acordă sprijin). Mai mult, cultivatorii din zona de sud, producători de pepeni verzi și galbeni, chiar dacă îndeplinesc acea condiție de suprafață, au o altă problemă: la înregistrarea în programul APIA, produsele sunt considerate fructe, nu legume, iar despăgubirile se acordă pentru culturile calamitate de legume cultivate în câmp.

„Am avut probleme de la început. Mai întâi discuții de genul: «cum să acorzi sprijin pentru culturile de legume calamitate de secetă, pentru că legumele le uzi, le dai câtă apă au nevoie!». Dar nu știu că seceta din aer și din sol produce avortul florilor iar producția scade cu cel puțin 30%. Plus că uzi mai des, folosești tratamente, ai cheltuieli mai mari. În sfârșit, s-au convins, acum sperăm să-i convingem și cu această anomalie, pentru că în toate tratatele de legumicultură pepenii sunt considerați legume, nu fructe. Eu am rugămintea către funcționari, chiar dacă acum consideră că fac o muncă în plus, să facă totuși efortul să le înregistreze, pentru că avem promisiuni că se va face corecția necesară în actul normativ. Să nu mai vorbim de faptul că și cei cu PFA, II sau IF (persoană fizică autorizată, întreprindere familială, întreprindere individuală – n.r.) sunt asimilați tot persoanelor juridice și încasează jumătate din cât se acordă societăților comerciale“, a mai spus Păunel.

Reprezentantul APIA, directorul adjunct Gheorghe Dumitrescu, a confirmat că există discuții cu privire la codul cu pricina, dar că „s-a făcut recomandarea ca solicitările să fie înregistrate, iar în funcție de deciizile viitoare, vedem ce facem în faza de control administrativ“. Cât despre culturile pe suprafețe mici, neeligibile pentru sprijin APIA, regulile rămând neschimbate.

Cert este că numărul fermierilor care depun în aceste zile solicitări la centrele locale APIA pentru banii care să acopere din pierderile suferite în urma secetei rămâne în continuare redus, chiar dacă vin mai mulți decât în primele două săptămâni din noiembrie. Fermierii mai au la dispoziție câteva zile, cinci mai exact, să-și înregistreze dosarele care conțin documente ce atestă că  s-a produs un grad de calamitare de peste 30%, că au certificat de producător pentru suprafața respectivă (necesar pentru a dovedi că au avut în intenție să comercializeze surplusul de producție), că au cerere la APIA pentru campania 2015 etc.