Una dintre principalalele responsabilităţi ale unui stat este aceea de a asigura condiţii de locuit pentru toţi cetăţenii şi, surprinzător, România nu stă deloc rău la acest capitol, comparativ cu celelalte state UE. Românul, spre deosebire de ceilalţi europeni, are patima proprietăţii şi consideră normal traiul într-o locuinţă proprietate personală. Potrivit Eurostat – Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, care a publicat ieri situaţia condiţiilor de locuit, la nivelul anului trecut, 7 din 10 europeni trăiesc în locuinţe pe care le deţin, iar ţara noastră se situează pe primul loc, cu 96,1%, cu mult peste media UE- de 70,1%. Doar 3,9% dintre români locuiau în 2014 cu chirie, mult sub media UE (29,9%). Ţara noastră este pe primul loc şi în ceea ce priveşte locuinţele supraaglomerate, situaţie apropiată de Ungaria, Polonia şi Bulgaria. Doar jumătate din locuinţe sunt moderne, cu baie în interior, racordate la termoficare sau cu centrală proprie.
Din 10 clienţi, 7 vor să cumpere, 3 să închirieze
Nici Oltul nu face excepţie privind dorinţa locuitorilor de a deţine acte pe propria casă. Potrivit Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2011, cei 436.400 de persoane care locuiesc pe raza judeţului deţin 158.522 de locuinţe convenţionale ocupate, însumând 561.864 de camere de locuit.
„Procentul celor care cumpără locuinţe faţă de cei care închiriază este destul de mare, raportul fiind undeva la 70 – 30. Toată lumea s-a obişnuit să cumpere. Cei care închiriază, în urban unde se locuieşte cu chirie, recurg la acest mijloc de trai pentru copiii pe care-i aduc din rural la liceu sau cei detaşaţi cu serviciul, nu neapărat pentru că n-ar avea o locuinţă. Procentul celor care caută chirie pentru că nu au unde sta este destul de mic. În medie, pragul unei agenţii imobiliare este trecut pe lună de 20- 30 de persoane care doresc să cumpere o locuinţă, majoritatea tineri care se bucură şi de avantajul programului Prima Casă. Preţurile la locuinţe au început să crească simţitor, iar mulţi plătesc un preţ mult prea mare pentru o locuinţă, comparând-o cu altele asemănătoare din oraşele mari”, susţine Elena Călin, broker imobiliar.