Inventatorul Folarexului, premiat cu argint la Bruxelles

1135
Expoziţia internaţională FEST AgrAlim Timişoara Salonul Regional al Cercetării - INNOFEST 3 - 5 octombrie 2013 (Puţinelu foto centru)

Îngrăşământul lichid natural- complex concentrat, denumit „Folarex” a obţinut o nouă recunoaştere internaţională. Invenţia lui Dobre Puţinelu, din comuna olteană Izbiceni, a fost premiată cu argint la Concursul Internaţional de la Bruxelles „Eureka”, dedicat inventicii, organizat în cadrul Salonului INNOVA, în perioada 19- 21 noiembrie.

Printre cei 28 de participanţi la concurs, majoritatea instituţii naţionale de cercetare- dezvoltare, s-a numărat şi olteanul Dobre Puţinelu. Invenţia sa- un produs obţinut din dejecţii de animale, de la taurine până la porumbei, în cantităţi proporţionale, printr-un proces de fermentaţie naturală, brevetată anul trecut, a impresionat juriul, legumicultorul oltean obţinând medalia de argint.

„Eu nu am fost prezent, din lipsa banilor. Mi s-a spus însă că juriul a rămas impresionat de calităţile produsului meu, rezultatul analizelor efectuate în iulie la ISA Bucureşti indicând o concentraţie de azot şi potasiu, plus celelalte elemente. Folarex este recomandat a fi aplicat la culturile de legume în spaţii protejate, în câmp, în plantaţiile pomicole şi viticole, dar şi la culturile cerealiere şi plante tehnice.”, spune inventatorul.

Produsul descoperit de oltean nu se află la prima recunoaştere internaţională. Anul trecut, Dobre Puţinelu a fost distins cu Diploma de excelenţă şi Medalia de Aur cu menţiune specială la Salonul Internaţional de inventică PRO INVENT, Cluj-Napoca şi evidenţiat cu Diploma şi Medalia de Argint la Salonul de Invenţii şi Inovaţii INVENTICA, Bucureşti iar anul acesta, în aprilie, îngrăşământul său a fost premiat cu medalia de argint la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva.

Produse mai mari, mai sănătoase

Dobre Puţinelu are 80 de ani şi a fost profesor de istorie. A predat istoria şi geografia multor generaţii de elevi şi s-a ocupat cu legumicultura. „În afară de serviciu, am fost şi legumicultor, din lipsă de bani. În timp, am renunţat la îngrăşămintele chimice, din două motive: costurile mari şi toxicitatea. Luam dejecţii de animale de la vecini, le amestecam, le lăsam la fermentat şi le foloseam la legumele mele. Cu timpul am observat că, în funcţie de dejecţiile folosite, evoluţia plantelor era diferită, aşa că am început să combin gunoiul de grajd de la bovină cu găinaţul sau cu gunoiul de la cabalină, până ce am ajuns la o formulă ce m-a satisfăcut. Am experimentat vreo 20 de ani. În 2011, am trimis la ISA Bucureşti mostre de analize şi s-a confirmat o concentraţie destul de bună. Am constatat că produsul meu dezvoltă planta mai bine, mai uniform. Astfel, planta creşte mai din timp, fructele sunt mai mari, au durata de coacere mai mică şi se păstrează mult mai bine, fără tratamente pentru frăgezire. Aspectul comercial este unul deosebit de bun. De exemplu, merele au ajuns să fie 3-4 la kilogram, s-a redus numărul de tratamente, planta fiind sănătoasă rezistă mai bine la factorii nocivi”, a explicat, pentru Realitatea Oltului, inventatorul.
Cum a ajuns un profesor de ţară să-şi adjudece premii cot la cot cu mari inventatori, ne spune chiar el. „Am făcut chimie în generală, în liceu. Am făcut toate astea în baza culturii generale. Dacă treci prin şcoală şi nu se lipeşte nimic, e grav. Mereu m-am documentat, am experimentat, iar acum produsul este brevetat. Am început să vând Folarexul mai întâi la vecini şi la rude, apoi la mai mulţi fermieri. Oamenii mă văd pe internet şi mă sună. Am trimis coletele prin curierat în mai multe localităţi din ţară. Depăşesc 100 de clienţi”, spune el.
Există fermieri care au susţinut, în scris, că aplicarea îngrăşământului produs la Izbiceni, în locul celui existent în magazine, a însemnat costuri cu până la 50% mai mici pentru aceleaşi producţii,  însă de calitate mult mai bună. Îngrăşământul, ne explică inventatorul, nu se aplică  în stare pură, ci dizolvat în apă- 200 ml la 15 litri de apă,  se aplică prin stropire, atât la nivelul frunzelor, cât şi la bază. Preţul variază în funcţie de cantitatea comandată: până la 3 tone- 8,50 lei/100kg, peste 10 tone- 4,75 lei/100kg.