Tragedia din Colectiv nu i-a speriat pe patronii olteni

- Neregulile continuă, sancţiunile curg

191

Barurile, cluburile, discotecile, sălile de cinematograf şi de spectacole din judeţ au fost controlate de către pompierii olteni privind normele de apărare împotriva incendiilor. Tragedia din Colectiv, dar şi alte evenimente soldate cu victime sau pierderi de bunuri nu i-a speriat pe patronii olteni, care continuă să ignore cele mai elementare norme ce le pot pune afacerile şi viaţa clienţilor în pericol. Controalele desfăşurate la locațiile cu aglomerări de persoane au fost desfăşurate în perioada 6- 22 noiembrie.
„S-au executat un număr de 38 de acţiuni inopinate în localităţile Slatina, Caracal, Brâncoveni, Curtișoara, Găneasa, Găvănești, Iancu Jianu, Leleasca, Teslui și Vulturești. Șapte obiective au fost găsite închise. În cadrul controalelor, inspectorii de prevenire au depistat 154 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 26 dintre acestea fiind soluționate pe timpul controalelor și au fost aplicat 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 230.500 lei. Acțiunile de control au fost desfășurate cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliției și Inspectoratului Județean de Jandarmi.”, declară plutonier major Dan Nedeloiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt.
Neregurile identificate au constat în lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor,  deficiențe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis (de exemplu, lumânări) şi a efectelor speciale artistice/pirotehnice, nereguli din punct de vedere al prevenirii situațiilor de urgență, având caracter tehnic.
Niciunul dintre localurile în care au fost depistate nereguli nu a fost închis în urma acestei acţiuni, deficienţele constatate nefăcând parte din categoria criteriilor de încălcare gravă a cerinţelor de securitate la incendiu.