Viorica Sandu obţine performanţă pentru gimnastica sportivă, în condiţii improprii

1593

Antrenează de 20 de ani copiii talentați la gimnastică, iar de 12 aleargă să găsească fonduri să susțină la Slatina un concurs național de gimnastică aerobică. Viorica Sandu este profesor la Palatul Copiilor Slatina, unde în condiții cel puțin improprii pentru 2015 reușește să obțină performanță. Încă mai speră  că cineva ar putea considera într-o zi că sportul este pentru copiii Slatinei o soluție de calitate pentru petrecerea timpului liber și obținerea de rezultate. N-a uitat performanțele trecute, când antrenându-se pe saltele vechi și cam atât, fără aparate, fete talentate din Slatina erau selectate în lotul de gimnastică junioare, iar băieții ajungeau la cluburi mari din București.

DSCN0802
Ați ajuns la a XII-a ediție a concursului de gimnastică aerobică. Chiar astăzi (sâmbătă, 21 noiembrie) sunt la Slatina, în concurs, sute de copii din toată țara. Cum au fost începuturile?
– Am avut în 2013 prima ediție a concursului de gimnastică aerobică. Am început de la un concurs interjudețean, am ajuns în urmă cu doi ani să-l transformăm într-o competiție internațională, anul trecut a fost doar național, iar acum, iată, este regional… Am înregistrat, din păcate, un regres. Bineînțeles că mă dezamăgește decizia, dar nu prea avem ce face.  A fost o situație mai delicată anul acesta, pentru că financiar stăm foarte rău. Am vrea să facem mult, dar puterile ne sunt foarte limitate. La această ediție m-a sprijinit enorm Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, ei ne-au făcut cupele și medaliile. Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ ne-a găzduit, probabil la propunerea Primăriei Slatina, iar ca de fiecare dată, comitetul de părinți  de la nivelul cercului de gimnastică s-a implicat enorm.
– Ce înseamnă concursul de astăzi, câți copii sunt în competiție?
– Sunt 250 de copii, de peste tot din țară. Cel mai mic are 5 ani, cel mai mare, 17. Avem categorie pentru preșcolari, clasele I–II, III–IV, V-VI și până la clasa a XII-a. Concurează individual, trio și grupuri de până la opt copii. Nivelul concursului este foarte ridicat, s-a ridicat foarte mult ștacheta. Avem concurenții din Iași și Petroșani, care au participat la Europene și care ne obligă și pe noi să ținem pasul, ceea ce este foarte bine.
– Palatul Copiilor Slatina câți copii are în competiție? Ce șanse aveți la premii?
– Avem 30 de copii. Sunt șanse la preșcolar, la 3 – 4 ani, avem concurenți buni la individual, cred că și la grup. Am obținut cu acești copii performanțe foarte bune. În octombrie, la Iași, am avut cred că trei locuri I și două locuri II. La un alt concurs, Festivalul Național „Sportul aerobic“, am avut locul I la grup preșcolari și tot locul I la grup clasele V-VI, și locul II la trio preșcolari și trio clasele III-IV. La ultima competiție la care am participat, un concurs internațional în Serbia, în 6 – 9 noiembrie, am avut un loc III la clasele V-VI și o mențiune la trio clasele III-IV.
– În ce condiții faceți performanță?
– Sunt câțiva copii ai căror părinți își permit, să zicem, mai multe, restul sunt foarte amărâți. Munca lor este enormă. Gândiți-vă că după patru ani de-abia am reușit să le facem costume noi, pe banii părinților, pentru că au crescut, nu le mai vin, nu ne mai gândim să schimbăm costumele la fiecare concurs. La antrenament vin în colănței și tricouri,sau în costume vechi, măcar pe astea nu mai cheltuie.
– Cine sponsorizează gimnastica?
– Nimeni, n-o face nimeni. Părinții sunt cei care strâng din dinți și merg înainte, cu atât mai mult când văd că au un copil talentat. Pentru un astfel de concurs, v-am spus, ne-a ajutat Direcția de Tineret, dar participările la alte concursuri le suportăm singuri. Chiar și cei care au venit la acest concurs, pentru că sunt copii din Iași, din Petroșani, și-au plătit cazarea și masa. Cei mai mulți au plecat la miezul nopții de acasă, să ajungă. Au venit din Târgu-Jiu, din Giurgiu, din Craiova, din București. Acum concurează, după care, după premiere, se urcă în mașină și pleacă spre casă.
– Ce dotări aveți în sala de antrenament?
– Condițiile specifice unei foste săli de clasă, pentru că știți că ne-am mutat în clădirea fostului liceu de construcții, după desființarea acestuia. Avem o mochetă și asta e tot. (La această întrebare, o antrenoare de la un club din țară simte nevoia să precizeze că  faptul că există o mochetă e deja lux. „Noi avem parchet vechi și li se mai întâmplă bieților copii să-și prindă degetele între scânduri“) Ăsta este și motivul pentru care am renunțat la ideea de a mai face gimnastică sportivă, pentru că știți că nu aveam nici în fostul sediu aparate, n-aveam decât saltele. Cu toate acestea, anul trecut am mers cu trei fete la Deva, la selecția în cadrul evenimentului „Mica gimnastă“. Nu post să vă spun ce a fost acolo, pentru că toată lumea a crezut că fetele selectate nu vor plăti nimic, suportă sponsorul tot, or nu-i nici pe departe așa. Participarea le va rămâne însă cu siguranță întipărită în minte fetelor, pentru că s-au întâlnit cu cele mai importante gimnaste ale României, cu antrenorii Belu și Bitang, a fost ceva cu adevărat deosebit.
Întorcându-ne la problema noastră, aș vrea să mai pot face cu acești copii gimnastică sportivă, iar poate lucrul ăsta va fi posibil în noul sediu al palatului, cel construit în zona Crișan. Nu că aș avea prea mari speranțe, mai ales după ce s-a întâmplat și cu acest concurs de aerobică. Sincer vă spun, la un moment dat am vrut să renunț să-l mai organizez, dar nu m-au lăsat fetele și părinții care ne susțin.
– Cum vedeți viitorul gimnasticii slătinene? Dacă nu în cadru public, poate în mediul privat!
– Eu lupt să duc în continuare tradiția gimnasticii în Slatina, dar în fiecare an mă lovesc de câte ceva. Sper ca oamenii de aici să conștientizeze că merităm și noi să avem bine reprezentat acest sport în oraș, în județ, că merităm campioni care să reprezinte nu doar locul în care s-au născut, dar să reprezinte țara. Nici măcar mediul privat nu e o soluție. În mediul privat orice investiție trebuie să aducă profit.
Notă – La finalul concursului de sâmbătă, premiile au venit din nou pentru gimnaștii slătineni. Andreea Trăistaru, 6 ani, a ocupat locul I la individual preșcolar, tot locul I fiind ocupat și de grupul de preșcolari ai Palatului Copiilor Slatina și de gimnasta Iulia Grigore, care a concurat la individual clasele III-IV. Pe II s-a clasat Iulia Andrei (clasele IX-X) și tot pe II-  trio-ul de la clasele I-II.