Românii din străinătate vor vota parlamentarii prin corespondenţă

102

Preşedintele  Klaus Iohannis va promulga, astăzi, legea votului prin corespondenţă. Curtea Constituţională a hotărât ieri că prevederile legii respectă Constituţia, astfel încat aceasta se poate aplica începând cu alegerile parlamentare din 2016.

CCR a analizat contestaţiile şi le-a găsit neîntemeiate. Deci legea este promulgabilă. Se va întoarce la mine şi, dacă procedura birocratică se poate face repede, pot să vă spun ca mâine după-amiază când mă întorc la Bucureşti o voi promulga”, a declarat preşedintele Iohannis, ieri, de la Bratislava.

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost depusă la CCR, pe 5 noiembrie, de 50 de deputaţi şi 31 de senatori de la PSD, ALDE, UDMR şi UNPR.

Propunerea legislativă privind votul prin corespondenţă a fost adoptată de Parlament pe 28 octombrie. Proiectul aparţine Autorităţii Electorale Permanente (AEP), iar Comisia de Cod electoral din Parlament şi l-a asumat. Camera Deputaţilor a adoptat o variantă modificată, cea mai importantă schimbare fiind că votul prin corespondenţă se aplică doar alegerilor parlamentare, nu şi celor locale sau prezidenţiale.