Elevii pe care în vară îi așteaptă examenul de evaluare și admiterea la liceu se văd mai departe urmând o instituție de învățământ cu profil teoretic, în cea mai mare parte. Doar 21% vor să învețe o meserie și ar merge pe filiera tehnologică, 12% având în plan filiera vocațională. Între timp, în aproape toate localitățile, s-a schimbat top-ul preferințelor elevilor, s-a inversat ordinea profilurilor dorite, consilierii școlari consemnând și un procent destul de mare de nehotărâți.
O fi meseria brățară de aur, însă elevii care în vara viitoare vor finaliza studiile ciclului gimnazial se văd mai departe la un liceu teoretic, în cea mai mare parte, doar 21% dintre ei dorind să învețe o meserie și alți 12% având în plan să-și valorifice aptitudinile artistice sau sportive. Procentele menționate sunt parte a concluziilor prezentate în urma unui studiu realizat de consilierii școlari din unitățile de învățâmânt din județ. Din păcate, în studiu au fost cuprinși doar 41% dintre elevii de clasa a VIII, 1.608 elevi în cifre absolute, cei mai mulți fiind din mediul urban (peste 80%), din unitățile școlare unde Centrul Județean de Asistență și Resurse Educaționale are consilieri școlari.
Consilierii au urmărit în cadrul studiului să evalueze intenția elevilor de a-și continua studiile după terminarea ciclului gimnazial, opțiunea privind continuarea studiilor (liceul și profilul alese), motivația care a stat la baza alegerii, măsura în care se consideră informați în legătură cu colegiile, sprijinul pe care îl primesc de la părinți, școală, consilierii școlari, modalitățile în care familia se implică pentru obținerea unui rezultat cât mai bun la Evalurea Națională etc. Rezultatele au fost mai mult decât interesante, iar pe baza lor, într-o oarecare măsură, se va dimensiona oferta școlară pentru clasa a IX-a.
Profilul uman este din ce în ce mai solicitat, din teama că matematica poate fi o piedică la BAC
Studiul opțiunilor școlarilor a relevat și modificări față de datele înregistrate anul trecut. Astfel, la Slatina, Colegiul Național „Ion Minulescu“ rămâne primul în preferințe, cu 35% dintre opțiuni, însă pe II a urcat Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu“ – 22%, iar Colegiul Național „Radu Greceanu“ a ajuns pe III, cu 17%. Pe IV se menține Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ – 9%, pe V stă Colegiul Tehnic Metalurgic – 5%, pe VI – Colegiul Tehnic „Alexe Marin“ – 2%, în timp ce Colegiul Național Agricol a întrunit doar 1% din opțiuni, ocupând, astfel, ultimul loc.
În Caracal, primul în top se menține Colegiul Național „Mihai Viteazul“, cu 55% dintre opțiuni, urmat la mare distanță de Colegiul Național „Ioniță Asan“ – 26% și Colegiul Tehnic „Matei Basarab“ – 12%, Colegiul Agricol „Dimitrie Petrescu“ întrunind, ca și în Slatina, doar 1% din opțiuni.
Elevii bălșeni preferă Liceul Teoretic „Petre Pandrea“ – 59%, al doilea cotat fiind Colegiul Tehnic Balș – cu 25%, iar pe locul III Colegiul Tehnic „Nicolae Bălcescu“ – doar 7% din opțiuni. La Corabia, Colegiul Teoretic „A.I. Cuza“ are 86% din opțiuni, Colegiul Tehnic Danubius 9%, alte cinci procente fiind elevi care fie nu s-au decis, fie vor un liceu din altă localitate.
Interesante sunt și opțiunile elevilor din Scornicești, care au o singură posibilitate de a rămâne în localitate – Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu“. Ar profita de ea 64% dintre viitorii absolvenți de clasa a VIII-a, 33% având alte opțiuni, iar 3% fiind încă indeciși. Lucrurile stau diferit la Drăgănești, unde elevii din localitate spun că vor merge la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu“ – 79%, 8% dorindu-și alt liceu, iar 13%, un procent destul de mare, declarându-se indeciși. Și Liceul Teoretic „Ștefan Diaconescu“ Potcoava stă bine, întrunind 73% din preferințele elevilor din zonă. La liceul din Osica de Sus ar rămâne 73% dintre elevii din zonă, 11% își doresc un alt liceu, iar 16% sunt încă nehotărâți.
În situație aproape disperată se află însă, dacă cineva va ține cu adevărat cont de opțiunile viitorilor liceeni, Liceul Teoretic „Piatra Olt“, la care ar merge doar 13% dintre elevii din zonă, 64% dorindu-și un alt liceu, iar 23% fiind indeciși. Nici liceul din Crâmpoia nu stă mult mai bine, din sondarea opiniei elevilor din localitate și din localitățile învecinate rezultând că doar 35% ar rămâne aici, 50% ar pleca, iar 12% se declară indeciși.
Dacă opțiunea pentru filiera teoretică rămâne aproape constantă, s-au modificat față de anul trecut opțiunile privind profilul, umanul fiind preferat.
„Din ce în ce mai mulți elevi optează pentru profilul uman, însă mai mult de teama de a da examen la matematică, în cazul în care ar alege profilul real“, a confirmat unul dintre consilierii școlari. Modificări în opțiuni au intervenit și pe filiera tehnologică. Tehnicul a fost detronat de servicii, resursele naționale și protecția mediului ocupând locul III.
Cei care aleg profilul vocațional merg cu gândul, în cea mai mare parte, spre ramura sportivă – 44% (anul trecut arta plastică și decorativă ocupa 46%), 29% vorbesc de profilul pedagogic (față de 23% anul trecut), 21% ar vrea artă plastică și decorativă, iar 12% vizează o unitate de învățământ care să-i pregătească în domeniul militar sau teologic.
Destul de mulți, 7%, sunt în continuare nehotărâți.
„Numărul destul de mare de elevi indeciși ne ridică semne serioase de întrebare, iar aceștia trebuie să constituie în perioada următoare o prioritate pentru noi, consilierii școlari. Va trebui să lucrăm cu ei, să colaborăm cu părinții, să-i ajutăm să se cunoască și să-și descopere aptitudinile“, a fost una dintre concluziile exprimate de coordonatorul acestui proiect, Speranța Mihalcea, în fața colegilor consilieri din școlile județului, prezenți cu toții astăzi la cercul pedagogic.
Peste 45% dintre elevi au spus că părinții le plătesc meditatori
Elevii chestionați pe tema opțiunilor școlare au spus și de câtă susținere se bucură în familie. Peste 45% dintre ei beneficiază de sprijin financiar concretizat în plata meditațiilor, 45% se bucură și de susținere emoțională. Consilierii școlari vorbesc însă, pe alocuri, de un slab interes din partea părinților, care nu consideră foarte importantă opinia copilului sau aptitudinile acestuia în vederea alegerii carierei viitoare.
„Mi s-a întâmplat, după o discuție cu o elevă de la clasa a VIII-a, cu rezultate bune și dintr-o familie nu fără posibilități materiale, care mi-a mărturisit că la chestionar a răspuns că familia o susține, însă în realitate lucrurile stau altfel, să încerc să iau legătura cu familia și să avem discuții pe tema orientării profesionale. Mama mi-a răspuns că n-are timp de asta și că e prea devreme“, a împărtășit un alt consilier din experiența de la cabinetul din cadrul școlii.
„În cea mai mare parte ținem cont de opțiuni atunci când facem oferta“
Deocamdată este însă greu de anticipat cât vor cântări opțiunile în dimensionarea ofertei pentru clasa a IX-a, anul școlar 20016 – 2017. „Vom ține cont, în mare măsură, și de aceste opțiuni, însă trebuie să observăm și că avem opțiuni uneori nerealiste. Oricum, aceste propuneri se discută și se avizează și de CLDPS (Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social)“, a declarat inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Olt, prof. Felicia Man.
În teorie se mai ține seama, pe lângă preferințele elevilor, de evoluția pieței muncii, de rezultatele prognozate la evaluările școlare etc. În practică însă, decizia de a renunța la un profil prea puțin atractiv sau de a reorienta planul de școlarizare al unei unități de învățământ se lovește de încadrarea cu personal didactic, de disponibiltatea de a se introduce noi discipline etc. Nici chiar studiul prezentat nu este reprezentativ, având în vedere că elevii din mediul rural au fost excluși în cea mai mare parte, în școlile de la sat existând doar trei consilieri școlari.