Societățile agricole se feresc să ceară despăgubiri pentru culturile calamitate de seceta din vară

673

 

Doar 5% din cei peste 29.000 fermieri care au declarat culturi calamitate de seceta din vară s-au adresat până la acest moment centrelor locale ale Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură. Regulile mult mai dure decât în anii trecuți i-au descurajat atât pe micii fermieri, cât și pe producătorii mari.

Deși sumele pe care le pot primi cu titlul de despăgubire sunt duble față de cele care se acordă fermierilor persoane fizice, marile societăți se feresc cel mai mult, în acest an, să solicite banii care se distribuie nu prin Direcția Agricolă, ca în anii trecuți, ci prin APIA, în baza unui dosar foarte stufos.
Deși necesar, procesul-verbal încheiat de comisia locală, prin care se specifică gradul de calamitare, nu mai este suficient. Pentru societăți se verifică documentele contabile, astfel încât să se constate că pierderea de venit a fost reală și că este oglindită în documente. La rândul lor, persoanele fizice trebuie să facă dovada, cu atestatul de producător, că au avut în intenție să valorifice surplusul realizat din cultivarea pământului. „Cred că până acum au depus cereri cam 5% din cei care au anunțat în vară că au culturi calamitate, dar mai au două săptămâni la dispoziție. Printre cele aproximativ 1.500 dosare depuse nu se numără societăți comerciale. Oricum, cred că nu vor fi mai mult de 20%, pentru că nu mai sunt aceleași condițiile. Valorile prevăzute în actul normativ sunt valori maximale, despăgubirile acordându-se în funcție de gradul în care au fost afectate culturile, cu respectarea acelui minim de 30%, și cred că mulți și-au făcut calculele și au ajuns la concluzia că nu-și mai bat capul. Și eșantionul de control, de 5%, este mare, așa că…“, a declarat directorul-adjunct al APIA, Gheorghe Dumitrescu.
Fără prea mare bătaie de cap ar putea intra în posesia ajutorului cei organizați ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, care nu sunt obligați să depună atât de multe documente. Aceștia și sunt, de altfel, în mare parte cei care au depus solicitări.
Reamintim că la nivelul județului Olt cele mai multe suprafețe calamitate au fost cultivate cu porumb și floarea soarelui. Valorile maximale care se acordă cu titlu de despăgubire sunt: porumb – 280 lei/ha, floarea soarelui – 285 lei/ha, soia – 335 lei/ha, cartof – 1130 lei/ha (nu este, însă, o cultură specifică judeţului), sfeclă de zahăr – 600 lei/ha, legume de câmp – 1.490 lei/ha, plante de nutreţ – 222,5 lei/ha, păşune – 50 lei/ha, fâneaţă – 75 lei/ha. Pentru societățile comerciale și micii fermieri organizați juridic valorile se dublează.