Poarta Slatinei a ajuns la tribunal

493

Proiectul „Poarta de intrare în municipiul Slatina” s-a blocat la Prefectura Olt. Instituţia Prefectului a solicitat instanţei de contencios administrativ anularea dispoziţiei primarului municipiului Slatina de constituire a comisiei de validare a câştigătorului, după un schimb de adrese între cele două instituţii privind legalitatea actului.

Vechea poartă datează din anii 80
Vechea poartă datează din anii 80

Pe 15 aprilie, pe site-ul Primăriei Slatina se încheia votarea proiectului „Poarta de intrare în municipiul Slatina”, cu 1076 de voturi fiind declarat proiectul realizat, în asociaţie, de arhitecţii Anca Constantin (care a proiectat şi esplanada) şi Ionuţ Constantin, arhitectul stagiar Andrei Turcu şi studenta Cristina Ionescu.

La concursul la care administraţia locală a pus la bătaie 10.000 de lei pentru câştigătorul celui mai bun proiect, au participat 12 arhitecţi sau asociaţii, Primăria Slatina dorind astfel să realizeze la intrarea dinspre Piteşti, pe DE 70, un element de identificare modern, în ton cu schimbările urbei. Actualul element, demodat, fără personalitate şi degradat, datează din anii ۥ80. Construcţia nouă, cu motive tradiţionale, a fost gândită de către arhitecţi să „capete personalitate şi specificitate prin reîntoarcerea către tradiţional, prin preluarea în forma geometrizată a motivelor din covorul oltenesc”.

Noua poartă ar fi trebuit să fie construită în acest an, dacă proiectul nu s-ar fi lovit de motive privind legalitatea.

„Pentru oficializarea câştigătorului, Primăria Slatina a constituit o comisie. Prefectura însă, după mai multe adrese către noi, la care am răspuns, a hotărât să meargă în instanţă şi să ne blocheze proiectul. Noi am îndeplinit condiţiile legale şi ne surprinde faptul că, abia după şase luni, când să dăm drumul proiectului, prefectura s-a trezit că este ceva în neregulă”, declară Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Dispoziţia, bat-o vina

„La controlul privind legalitatea, s-a constatat că Dispoziţia primarului nr. 949/25.05.2015, de constituire comisie de concurs pentru proiectul „Poarta de intrare în zona Est a municipiului Slatina” nu a întrunit condiţiile legale şi am solicitat primăriei revocarea actului. Primăria Slatina nu a revocat dispoziţia, astfel Instituţia Prefectului judeţului Olt a solicitat instanţei de contencios administrativ anularea. Termenul în vigoare pentru atacarea unui act administrativ este de şase luni. Încă nu am primit citaţia de la Tribunalul Olt.”, ne-a declarat juristul Monica Ţone, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Olt.
Potrivit arhitectului-şef al Primăriei Slatina, administraţia locală nu ar fi primit nicio solicitare de revocare a dispoziţiei cu pricina.

„La noi n-a ajuns niciodată cerere de revocare. Am primit prin iulie o adresă prin care ne întrebau dacă această comisie a fost stabilită prin hotărâre de consiliu local şi am răspuns că nu, s-a stabilit prin dispoziţie a primarului. Apoi, la o lună, ne-au întrebat dacă avem banii pentru concurs prevăzuţi în buget şi am răspuns că execuţia bugetară cuprinde şi aceste fonduri. Pe 2 noiembrie, ne-am trezit cu cerere de chemare în judecată. Chiar acum mă uit pe citaţia de la Tribunalul Olt să văd ce a invocat prefectura ilegal”, spune Adrian Birin.

Puteţi vedea  proiectele înscrise la concurs, AICI