Maidanezii Balşului vor avea din nou adăpost

167
foto: arhiva

Desfiinţat în 2013 din cauza condiţiilor improprii în care funcţiona, adăpostul de câini comunitari îşi va relua activitatea. Primăria Balş intenţionează să construiască un nou adăpost, pe acelaşi amplasament, lângă staţia de epurare a oraşului, sperând să scape astfel de haitele de câini care terorizează locuitorii.
„Sperăm ca la anul să putem realiza această investiţie, pentru care am apelat la un împrumut intern. Anul acesta, nici medicii germani cu care primăria colabora în vederea sterilizării gratuite a câinilor n-au mai venit. Am avut un contract cu o firmă de capturare a câinilor agresivi şi sterilizare, care a prins vreo 10 câini. Am desfiinţat serviciul de ecarisaj pentru că nu avem deocamdată un adăpost în care să ducem câinii”, spune Cristian Popescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Balş.
Oraşul de pe Olteţ a avut, din 2008 şi până acum, o colaborare fructuoasă cu medici veterinari germani ai asociaţiilor Tasso şi BMS, care au castrat şi sterilizat  peste o mie de câini de pe străzile din Balş şi, totodată, au donat cuşti şi suportat hrana maidanezilor din fostul adăpost.
Documentaţia tehnico–economică pentru construirea adăpostului canin a fost aprobată prin hotărâre de consiliu local în iulie. Odată cu aceasta, s-a  aprobat şi contractarea şi garantarea unui împrumut intern în valoare de 7 milioane lei, cu o maturitate de 10 ani, perioada de tragere şi de graţie de 12 luni, pentru modernizarea şi reabilitarea unor străzi,  construirea adăpostului pentru maidanezi şi construirea şarpantei cladirii Colegiului Tehnic Balş.