Iată cine sunt miniştri lui Cioloş

186

CRISTINA GUSETH, propusă pentru portofoliul de la Justiţie, ocupă din anul 1998 funcţia de director Fundaţiei Freedom House România, unul dintre cele mai importante ONG-uri specializate pe tema anticprupţie. A iniţiat şi coordonat programe de pregătire pentru jurnalişti şi pentru manageri de presă, şi a coordonat programul Şcolii BBC în România. Este specializată în relaţii media, management de criză şi PR marketing. Cristina Guseth a fost, între 2005 şi 2007,  managerul de proiect pe relaţii media pentru delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti. Este absolventă a Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Politehnice Bucureşti şi a fost decorată cu Ordinul Naţional de Merit, în grad de ofiţer.

ANDREI BACIU, propus pentru a prelua şefia Ministerului Sanataţtii a absolvit în urmă cu patru ani Facultatea de Medicină din Bucureşti şi a lucrat doi ani în chirurgie cardiovasculară în cel mai mare spital din Rouen. De un an şi jumatate s-a întors în Romania unde a lansat, împreuna cu liberalul Cristian Buşoi, o campanie pentru drepturile pacienţilor. Este preşedintele Asociaţiei SOS Drepturile Pacienţilor. Andrei Baciu a urmat un program de 4 luni de formare în management spitalicesc la Şcoala Naţionala de Sănătate Publică din Bucureşti şi unul de management sanitar la Open University din Marea Britanie, finalizat în iulie 2014.

ANA-CLAUDIA COSTEA(Moarcăş), nominalizată de premierul desemnat Dacian Cioloş să ocupe funcţia de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice este profesor universitar. Ea a ocupat în trecut funcţii de adjunct la Avocetului Poporului, dar şi de secretar general adjunct în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi director general al Departamentului de afaceri juridice în MAE.

VIOLETA ALEXANDRU, propusă pentru a prelua Ministerul pentru Dialog Social, are 40 de ani şi este în prezent directorul Institutului pentru Politici Publice. A absolvit Facultatea de Știinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti. Aa desfăşurat activităţi de cercetare, de advocacy şi de promovare în domenii precum: reforma administraţiei publice, transparenţa instituţiilor, integritatea aleşilor şi a funcţionarilor, IPP este una dintre cele mai obiective dar şi incisive organizaţii din România, fiind recunoscută ca o autoritate în domeniile sale de excelenţă.

DAN MARIAN COSTESCU este propunerea premierului Cioloş pentru a prelua Ministerul Transporturilor. Cel nominalizat are 46 de ani şi a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess – und Daten-Technik Zentrum (Germania) şi Sistematic Engineering (România).  A fost responsabil individual sau în echipe complexe, pentru strategiile de achiziţie, restructurare, repoziţionare pe piaţă sau integrare în structura dorită de acţionariat, ori autoritatea tutelară a mai multor companii precum: Romvag (România), Karsdorfer Eisenbahn – KEG/Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER)”, potrivit CFR.

ANCA PALIU DRAGU, propusă la Ministerul Finaţelor Publice,are 42 de ani şi este economist în cadru Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene.  Anca Paliu Dragu a lucrat în cadrul biroului local al FMI, dar şi la BNR.
Mai bine de un deceniu, Anca Paliu Dragu a participat la toate discuţiile dintre oficialii romîni care s-au succedat la putere şi delegaţiile Fondului Monetar, fără să iasă în prim plan. Viitorul ministru al Finanţelor este licenţiată în Finanţe-Bănci, ASE, şi în Politici Publice şi Integrare Europeană – SNSPA,

COSTIN BORC, directorul unei importante companii private a fost propus de Coloş în fruntea Ministerului Economiei şi pe post de vicepremier. El are 49 de ani este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti, cu specializarea în Energetică. Lucrează în structurile companiei franceze Lafarge de 15 ani, din care 13 ani în poziţii de top management. Borc are o amplă experienţă profesională internaţională, lucrând până acum în Statele Unite, România, Franţa şi Serbia. Este doctor în Economie – specializarea Macro-economie, titlu obţinut la Universitatea din Wisconsin.

ADRIAN CURAJ, propus pentru la funcţia de ministru al Educaţiei, este general al UEFISCDI, instituţia care împarte pe bază de competiţii banii alocaţi cercetării de către guvern. Dafrr şi profesor la Automatică – Politehnica Bucureşti şi a fost consultant al Băncii Mondiale, UNESCO şi Comisei Europene pentru realizarea de studii pe educaţia terţiară, pe politici în stiinţă şi inovare. Adrian Curaj a absolvit Electronică şi Telecomunicaţii, iar în 1998 a obţinut titlul de doctor în Sisteme Automate, la Universitatea Politehnică din Bucureşti. La începutul anilor 2000, a urmat un master în Administrarea Afacerilor (EMBA) la ASEBUSS – Institute of Business and Public Administration Bucharest în parteneriat cu University of Washington în Seattle.

LAZĂR COMĂNESCU, propus de premierul desemnat, pentru a prelua Externele de la Bogdan Aurescu, este consilier al preşedintelui Klaus Iohannis. În trecut fost ambasador al României în Germania.  Lazăr Comănescu are 66 de ani şi este un diplomat român care a mai îndeplinit funcţia de ministru de externe al României între 15 aprilie şi 22 decembrie 2008, în cadrul guvernului Tăriceanu. În perioada 2001-2007 a fost şeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană, iar după aderare, până la 14 aprilie 2008, a fost Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE. Între 1998 şi 2001 a fost şeful Misiunii României pe lângă NATO şi UE.  Este absolvent al Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti iar în 1998 a obţinut gradul diplomatic de ambasador.

ACHIM IRIMESCU, propus de Dacian Cioloş pentru Ministerul Agriculturii, ocupă funcţia de consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi este şeful secţiei Agricultură, reprezentant al Romaniei în Comitetul Special Agricol. Achim Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada mai 2012 — februarie 2014. El a coordonat cele doua Agenţii de Plaţi care au gestionat fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare ruralp, Autoritatea de Management, şi relaţia cu direcţiile tehnice din cadrul Comisiei Europene. Achim Irimescu este doctor în economie agrara.

AURA RĂDUCU, propunerea lui Dacian Cioloş pentru a prelua Fondurile Europene, este expert în finanţari europene şi internaţionale al Bancii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Aura Raducu are o bogata experienţă în problematica fondurilor europene. Inainte de BERD, ea a lucrat ca manager de programe şi politici UE în Direcţia Generala Politici regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.

VLAD ALEXANDRESCU, propus de premierul desemnat pentru a prelua funcţia de Ministru al Culturii, este profesor la Universitatea Bucureşti şi fost ambasador în Luxemburg 2006-2011. Vlad Alexandrescu s-a născut pe 22 iunie 1965, la Bucureşti, şi este fiul arheologului Petre Alexandrescu şi al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog şi istoric al artei antice, fiică a criticului şi istoricului literar Tudor Vianu. Este licenţiat în filologie, specialitatea franceză şi germană, la Universitatea din Bucureşti, în 1989. În anul 1991, a obţinut diploma de studii aprofundate în ştiinţele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, în 1995, titlul de doctor în ştiinţele limbajului, cu menţiunea „Summa cum Laude”, la aceeaşi instituţie de învăţământ.

VICTOR GRIGORESCU este un alt manager privat propus de Cioloş pentru a prelua unul din portofoliile cabinetului său. El este propus pentru a prelua Ministerul Energiei. Este absolvent al Universitatii Bucuresti, Facultatea de Drept. In perioada 2007-2011, a ocupat pozitia de secretar II în cadrul reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilitaţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. El a mai îndeplinit funcţia de expert în cadrul Ministerul Economiei şi Comerţului, în perioada de mandat a fostului ministru Codrut Sereş.

MIHNEA MOTOC, ambasadorul României în Marea Britanie şi Irlanda de Nord, a fost nominalizat de Cioloş în fruntea Apărării.El a mai fost şi Reprezentant Permanent al României pe lângă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Mihnea Motoc a absolvit Facultatea de Drept, în cadrul Universităţii Bucureşti, în 1989. A urmat studii post-universitare în Drept Internaţional Public şi Privat la Facultatea de Drept, Universitatea din Nisa (1990-1991) şi are un master în Drept Internaţional Public şi Comparativ, Facultatea de Drept, Universitatea George Washington din Washington D.C. (1991-1992). A fost magistrat stagiar și magistrat în București (1989-1991).

PETRE TOBĂ, propus de Dacian Cioloş pentru a prelua Internele, este chestor principal de poliţie şi inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române din ianuarie 2009. El a ocupat funcţii de conducere în diverse structuri din cadrul MAI de 20 de ani încoace şi coordonat proiectul „Capital City Project”, implementat la nivelul municipiului Bucureşti împreună cu Scotland Yard.
Petre Tobă a absolvit în 1989, ca subinginer, Facultatea de Maşini şi Utilaje pentru Construcţii din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti şi a intrat în rândul poliţiştilor în 1990.

ELISABETA LIPĂ este nominalizată în Guvernul Cioloş pentru a prelua şefia Ministerului Tineretului. Este una dintre cele mai importante sportive ale României. De-a lungul carierei, eaa cucerit cinci medalii de cinci medalii de Aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz la Jocurile Olimpice iar la Campionatele Mondiale alte 13 medalii. Elisabeta Lipă are 51 de ani şi este chestor de poliţie. Actualmente este preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Fosta canotoare mai deţine şi funcţia de preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo.