Locuinţele romilor din Olt, cadastrate printr-un program pe fonduri europene

240

Persoanele de etnie romă din judeţul Olt care nu deţin acte de proprietate pentru locuinţe vor putea să le obţină mai uşor în perioada următoare, graţie programului naţional derulat de Agenţia Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Beneficiile programului au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la începutul săptămânii de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru romi, Daniel Vasile.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi a fost prezent la începutul acestei săptămâni la Slatina, pentru a susţine o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost detaliate programele pe fonduri europene pe care le pot accesa persoanele din această etnie. Mai precis, preşedintele ANR a prezentat programul naţional derulat de Agenţia Naţională de Cadastru prin intermediul căruia romii săraci pot obţine acte de proprietate pentru locuinţele pe care le deţin.
„Programul care vizează obţinerea actelor de proprietate, e un program naţional gestionat şi implementat de Agenţia Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară, adoptat printr-o hotărâre de Guvern. Suma alocată este de 1,3 miliarde de euro, 900 de milioane sunt acordate de la bugetul naţional, restul sunt sume alocate din programarea financiară 2015-2020. Programul vizează întreg teritoriul României, el nu se adresează exclusiv minorităţii rome, însă cu toţi cunoaştem problemele legate de obţinerea şi lipsa actelor de proprietate în rândul comunităţii rome, şi ştim şi consecinţele generate de lipsa acestor acte. Această problemă a fost înţeleasă şi s-a intervenit în 2015 şi s-a reglementat prin Programul Naţional de Cadastru, care se întinde pe perioada 2015-2023. Se poate aplica, ca şi criteriu prioritar în comunitatea romă întrucât legiuitorul a identificat trei criterii – proiectele de infrastructură naţională, proiectele de infrastructură locală, introducerea în program a comunităţilor informale aflate în stare de sărăcie extremă, cu alte cuvinte acele zone, cartiere, areale în care trăiesc romii, ca şi comunităţi compacte, în măsura în care acea comunitate se află în stare de sărăcie, ea intră cu prioritate în program”, a declarat Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.

 

Programul se adresează doar romilor săraci, nu celor cu „palate”

„Beneficiile generate de program ar fi că acele locuinţe obţin dreptul de proprietate, acea zonă obţine dreptul de a beneficia de viitoare proiecte de infrastructură – apă, canal, electricitate, drumuri, asfalt – ele vor fi supuse impozitării, transformăm cetăţenii pasivi, comunitatea romă, în cetăţeni activi, plătitori de taxe şi impozite. Am preluat înainte de adoptarea acestui program naţional în 2015, o parte din modificările legislative care permiteau obţinerea actelor de proprietate şi le-am aplicat în 2014-2015. Am acordat posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale şi organizaţiilor non-guvernamentale să vină cu o cerere de finanţare la Agenţie şi să realizeze în comunităţile lor, prin aplicarea acestei proceduri, obţinerea actelor de proprietate pentru minoritatea romă. În 2014 am finanţat 16 astfel de proiecte cu suma de 450.000 de euro de la bugetul naţional, şi am obţinut 2.990 de acte de proprietate. Eficienţa e maximă. Programul a fost reluat în 2015, în momentul de faţă avem programe care vizează obţinerea actelor de proprietate în comunităţile rome, la Grădinari, beneficiară şi anul acesta şi anul trecut am avut două proiecte, în Drăgăneşti-Olt, pentru 40 de locuinţe, sunt în derulare, şi tot la Grădinari, proiect depus pentru 110 gospodării. Nu toate imobilele locuite de romi intră în program. Acele imobile din care rezultă că în mod evident acea familie are o situaţie materială bună nu pot fi finanţate din acest program. Nu poţi să ai un teren de 1000 mp şi o construcţie de 500 mp şi să pretinzi că ai nevoie de sprijin din partea statului pentru obţinerea actului de proprietate”, a conchis Vasile.