FC Olt a murit, Inter Olt a intrat în comă

385

Slatina va pierde, în mai puţin de şase luni a doua echipă de fotbal. Motivul este legat de lipsa performanţei ci de cea a banilor necesari acoperii salariilor fotbaliştilor dar şi a celor competiţionale. Promisiunile făcute în vară şi neonorate au condus la un adevărat scandal în ultima şedinţă a legislativului slătinean.

Echipa fanion ce activează în Liga a III, FC Inter Olt, a fost înfiinţată în vară, de foştii şefi de la FC Olt, după ce cu doar câteva etape înainte de finalul campionatului, din cauza datoriilor, echipă s-a desfiinţat. Preşedintele FC Inter Olt, Ionuţ Ivan, susţine că decizia înfiinţării şi înscrierii actualei echipe în competiţie s-a făcut pe promisiunea primarului Emil Popa că va sprijini financiar, de la buget, noua echipă. Edilul nu s-a opus aprobării cererii de acordare a sponsorizării către clubul de fotbal dar le-a cerut şefilor acestuia să facă demersurile legale în acest sens. Aceleaşi pe care le-au făcut şi organizaţiile non-guvernamentale sau persoanele fizice care au cerut ajutor administraţiei locale.
,,Nu este suficientă doar o cerere. V-am cerut să depuneţi actele în baza legilor în vigoare, vi s-a spus ce să faceţi… De ce nu aţi făcut?… Eu am copil de crescut, nu vreau să ajung în puşcărie”, a declarat primarul, revoltat de modul în care şefii de la FC Inter Olt au vrut să determine alocarea sponsorizării. În plus, Emil Popa s-a cam plâns că prin buget nu mai sunt aşa de mulţi bani ca să se arunce cu ei în ,,stânga şi dreapta”. Cu toate astea,consilierii au aprobat cu ceva timp în urmă alocarea a câtorva miliarde de lei vechi către tot felul de organizaţii şi ONG-uri, care mai de care mai ,,interesante” pentru desfăşurarea de activităţi diverse, care mai de care mai lipsite de beneficii pentru comunitate ( n.r. Ăsta-I un alt subiect pe care-l vom aborda în scurt timp).

Refuzul celor din fruntea Primăriei Slatina de a le da banii solicitaţi, fără să se conformeze procedurilor legislative solicitate au derajat foarte tare conducerea echipei. Dacă iniţial s-a pus problema desfinţării echipei, ulterior s-a luat decizia de a continua până la pauza competiţională. Atunci se va încerca ,,transferarea” echipei într-un oraş ,,care iubeşte fotbalul”. Aşa se face că jucătorii şi staff-ul echipei au decis să-şi facă datoria până la capăt şi să-şi treacă în cont alte puncte, care nu dar să o menţină FC Inter Olt în cursa pentru promovare dar şi să o propulseze pe primul loc.

„Au intrat pe teren din plăcerea de a juca fotbal şi de a da o palmă autorităţilor şi slătinenilor, care nu merită acest fenomen. Nu se vrea fotbal la Slatina, pentru că autorităţile nu vor să se implice”, a declarat Dan Oprescu, antrenorul celor de la FC Inter Olt, după victoria cu FC Voluntari II.
,,Avem caracter, avem onoare, ne facem datoria până la capăt, din moment ce am decis să continuăm. Chiar dacă s-a dorit dezbinarea noastră, indiferent de ce se va întâmpla, ne facem datoria morală, iar fiecare meci va fi abordat la victorie. Noi avem cuvânt, ni-l respectăm” a spus Ciprian Dinu, căpitanul fotbaliştilor slătineni.

Salariile fotbaliştilor… cântata de primar

Edilul Slatinei le-a reproşat celor din conducerea echipei de fotbal că le-au prezentat trei ştate de plată diferite din care nu a reuşit că afle care sunt salariile jucătorilor. Ba, mai mult, din unele reiese că anumiţi jucători ar fi renumeraţi cu mii de lei, având venituri mai mari şi decât şeful administraţiei locale.

,,Nu este normal ca dumneavoastră să negociaţi singuri salariile şi apoi să veniţi să vi le plătim noi. În plus nu prea înţelegem nimic din documentele înaintate: sunt trei ştate cu tot atâtea variante de salarii. Nu e normal. Am văzut la unii dintre jucători salarii de 7-8.000 lei”, a susţinut primaru, în cadrul disputei cu reprezentanţii conducerii FC Inter Olt. Emil Popa nu s-a sfiit să-I întrepe pe patronii echipei dacă au mai încercat ,,să forţeze mâna” şi altor sponsori bugetari, aluzie la Consiliul Judeţean Olt.

De ani buni până acum, fotbalul slătinean a închiţit miliarde de lei vechi din taxele şi impozitele locale. Asta, în condiţiile în care pentru practicanţii altor sporturi nu s-au găsit banii necesar nici pentru asigurarea cheltuielilor competiţionale, fapt ce a făcut ca tinerele campioane naţionale sau internaţionale, să decidă să reprezinte altă localitate în locul Slatinei, în competiţiile pe echipe. Este cazul fetelor de la tenis de masă.

Câştigătoarea Open-ului Ungariei, Adina Diaconu, a fost prezentată la urcarea pe podiumul competiţiei drept componentă a SC Dumbrăviţa, un club dintr-o comună de lângă Timişoara, şi nu ca reprezentantă a CSM Slatina, deşi se antrenează aici cu un antrenor de excepţie, Petre Arnăutu, şi el tot slătinean.  În situaţia Adinei sunt şi celelalte colege ale ei. Pentru ele, niciodată, nu s-au găsit banii necesari măcar pentru a se aloca sumele necesare deplasării la competiţii, chiar dacă obţin medalii după medalii. Motivele le ştiu doar foştii primari ai Slatinei. Poate că această situaţie se va remedia pe viitor şi se va decide ca în loc să se aloce bani pentru ONG-urile unor şmecheri să li se ofere sprijin acestor campioane. Cât despre fotbal, pentru că este sportul rege, se găsesc bani peste tot în sistemul privat. Mai ales că este vorba de o echipă cu acţionai privaţi.