Oltul, campion pe regiune privind accesarea de fonduri de către tinerii debutanţi în afaceri

211

Directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Craiova, Radu- Mihai Ghinea, a fost prezent ieri la Slatina, la Comisia de Dialog Social de pe lângă Prefectura Olt, unde a vorbit despre programele pentru stimularea şi dezvoltarea IMM-urilor cu finanţare de la bugetul de stat şi din surse externe.
Potrivit acestuia, unul dintre cele mai de succes programe printre olteni este cel privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către înptreprinzători debutanţi în afaceri, un program finanţat cu fonduri naţionale.
„Oltul este campion pe regiunea Oltenia, la acest program, cu 10 firme înscrise şi 5 contracte semnate. ”, a spus directorul. Din judeţul nostru, doar 34 de firme s-au înscris la OTIMMMC Craiova, pe diverse programe, în vederea accesarea de fonduri, fiind semnate până acum 8 contracte.

Despre programul privind finanţarea debutanţilor în afaceri

Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorii debutanţi în afaceri în scopul implicării acestora în structuri economice private.
Se finanţează implementarea planurilor de afaceri, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în următoarele condiţii: alocaţie financiară nerambursabilă – maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 44.821 lei/beneficiar, restul fiind contribuţie proprie sau credit bancar.
Prin program se acordă facilităţi pentru microîntreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRLD).
Anul acesta, aplicaţia de înscriere a planurilor de afaceri în cadrul programului a început pe 10 septembrie.